Petak, 04 Listopad 2019 08:13

Dani hrvatskog turizma u kutjevačkom vinogorju

Povodom Dana hrvatskog turizma koji se ove godine održavaju u Slavoniji, u Kutjevu je danas održan program radionica i degustacije pod nazivom “Vinska priča – graševina”.

Tradicionalni susret turističkih djelatnika te svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske – Dani hrvatskog turizma održava se u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore od 2. do 5. listopada 2019. godine u Slavoniji. Glavni dio programa u četvrtak, 3. listopada za sudionike je donio tri prezentacije koje su, uz posjet Slavonskom Brodu i Parku prirode Papuk, obuhvatile i prijestolnicu graševine Kutjevo gdje su održati radionice i degustacije pod nazivom “Vinska priča – graševina”. U vinarijama Galić i Krauthaker održana su paralelna predavanja s degustacijama koje su vodili prvaci u sommelierstvu Siniša Lasan i Darko Lugarić.

Sve prisutne je pozdravio župan Alojz Tomašević naglasivši da je turizam grana koja se vrlo brzo razvija na kontinentu i u tom dijelu može sudjelovati i Požeško-slavonska županija.

”Naša županija je jedinstvena jer nudi i dolinu, ali i pet planina koje se mogu koristiti uz turističke sadržaje. Osim gastronomije i vinarstva koji su prepoznatljivi, trudimo se proširiti ponudu pa smo i po prvi puta bili odabrana destinacija biciklističke međunarodne utrke Cro Race, a brojne su aktivnosti i u sklopu zdravstvenog turizma. Kroz kulturnu baštinu i povijest možemo razviti dodatne sadržaje i turističke kapacitete, također je vrlo važno spomenuti da jedini u svijetu imamo Trg graševine, Trg Bećarca i to je izvrsna marketinška priča na kojoj moramo dodatno raditi. Tu je i Kaptol s neprocjenjivim kulturnim blagom tumula i Halštatske kulture koje također namjeravamo staviti u funkciju turizma te čaglinsko područje s ostacima Panonskog mora. Sve su to potencijali, programi i projekti koje imamo, stvaramo, razvijamo i realiziramo te prezentiramo. Danas nam se pružila prilika da dionicima u turizmu predstavimo vinarstvo i gastronomiju, sve ono što proizvodimo spajajući obiteljska gospodarstva kroz turističku ponudu.” - rekao je župan Alojz Tomašević.

Župan se također osvrnuo na razvoj smještajnih kapaciteta u županiji i važnost održavanja Dana hrvatskog turizma u Slavoniji što će potaknuti na stvaranje novih kapaciteta.

“Cilj i namjera je dovesti turista ovdje, ponuditi dobru kuhinju, izvrsno vino, slavonsku dobrodošlicu, a u konačnici i ostvariti od toga i prihod. Požeško-slavonska županija pokrenula je sufinanciranje smještajnih kapaciteta i to je dalo izvrsne rezultate, s tim da financiramo s pet tisuća kuna svaki novi ležaj, iduću godinu pripremamo i novi plan s povećanjem na sedam tisuća po ležaju kako bi ta podrška bila još snažnija. Trenutno imamo 1050 ležaja, pomak je 180 ležaja već ove godine s planom da u naredne tri godine ostvarimo 3000 ležaja. Želimo iskoristiti svaki adekvatni prostor, ali i realizirati neke nove kapacitete ,” dodao je župan, uz napomenu kako se obiteljska gospodarstva s područja Požeško-slavonske županije predstavljaju ovih dana i u Osijeku u sklopu programa HeadOnEast na kojem u osječkoj Tvrđi najbolje iz svoje turističke ponude nudi svih pet županija.

U Zlatnom lugu je bio organiziran ručak po jelovniku „Okusi Zlatne Slavonije“. Ručak su uz domaćina, Zlatni lug pripremili vrsni kuhari  restorana Schon Blick, Gragin dol, Vila Stanišić i Stari fenjeri. Uz ručak u ponudi su bila vina Tandara i Perak.

Pročitano 1932 puta