Srijeda, 22 Travanj 2020 09:17

Požeško – slavonska županija više nema pozitivnih na COVID-19!

Tiskovna konferencija održana je 22. travnja te Požeško – slavonska županija na 22. dan ne samo da nema novooboljelih osoba, nego nema više niti jednu pozitivnu osobu. Za tri osobe koje su bile pozitivne na COVID-19 stigli su dvostruki negativni nalazi.

U samoizolaciji se nalazi 304 osobe, ukupno je testirano 203 osoba, a jučer 21. travnja su 35 uzoraka poslana na analizu i svi su negativni.

„Požeško – slavonska županija opet ima nula pozitivnih na korona virusa. Tri osobe koje su bile pozitivne na COVID-19, dobile su dvostruki negativan nalaz te više nisu pozitivne na COVID-19. Ovo je izvanredna vijest i iznimno smo sretni što je naša županija ponovno bez pozitivnih na COVID-19. Zajedničkim snagama i naporima uspjeli smo postići da se virus ne proširi te da ostanemo na tako malom broju zaraženih, a koji sada više nisu pozitivni na COVID-19. Zahvaljujem se svim zdravstvenim djelatnicima, djelatnicima stožera, našem epidemiologu te svim žiteljima naše županije koji savjesnim ponašanjem pridonose ovakvim rezultatima. Ujedno pozivam da se i dalje pridržavamo svih mjera kako bi rezultati i dalje bili ovakvi.“ – rekao je župan Tomašević.

„Novonastala situacija daje optimizam, no aktivnosti stožera se naravno nastavljaju jer postoji velik broj mjera koje se provode i dalje. Dobili smo i odluku o demobilizaciji objekta koji je služio za karantenu na području Požeško – slavonske županije. Imamo dosta upita, imali smo i sastanak sa predstavnicima obrtničke komore naše županije te pozivam sve stanovnike koji imaju obrte ili se bave gospodarskom djelatnošću, na još malo strpljenja, jer sve što je bilo u našoj mogućnosti, a u vidu olakšavanja poslovanja, mi smo uputili prema nacionalnom stožeru.“ – rekao je načelnik stožera Neferović.

„U slijedećem periodu imat ćemo povećani broj testiranja iz razloga što svi djelatnici ustanova socijalne skrbi koji dolaze na rad moraju biti testirani. Vezano na zaštitnu opremu, sve socijalne ustanove su opremljene zaštitnom opremom.“ – rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško – slavonske županije.

„Jučer smo dobili nove upute vezano na rad COVID-19 ambulanti. 24-sati rad u COVID-19 ambulantama se obustavlja, također i za dentalnu zdravstvenu zaštitu osoba koje su pod sumnjom na korona virus. Ambulante od sada rade 7 dana u tjednu ali od 08-20 sati.“ – rekao je ravnatelj Doma zdravlja Požeško – slavonske županije.

„Zadovoljstvo mi je reći kako Požeško slavonska županija na današnji dan nema pozitivnih osoba na COVID-19. Osobe koje smo imali na praćenju, nekih 30ak dana i koje su bile pozitivne, smatrali smo se radi o osobama sa povećanim rizikom širenja s obzirom na njihova radna mjesta. Temeljem toga nismo htjeli samo pustiti da prođe 28 dana, nego smo ih testirali i nakon što smo primili dva negativna nalaza s razmakom od 24 sata ili većim, one se smatraju COVID-19 negativnima. Također prestaje njihova kućna izolacija. Treća osoba je također negativna, no još uvijek je u bolnici, i očekujemo da se ona otpusti iz bolnice.“ – rekao je epidemiolog Vitalia.

Temeljem nove odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, e-propusnice više nisu potrebne za kretanje unutar županije. Odluku pogledati ovdje.

Stožer civilne zaštite Požeško – slavonske županije donio je odluku i o individualnom sportskom ribolovu, možete je pogledati ovdje.

Sve Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim korona virusom

Sustav e-propusnice dostupan je na adresi epropusnice.gov.hr te omogućuje građanima jednostavno slanje zahtjeva za izdavanje propusnica korištenjem usluga e-Građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav).

Detaljnije o e-propusnicama pročitajte ovdjea ostale upute možete pronaći na web stranici Požeško-slavonske županije pod dokumentima.

Kontakti za sve upite – COVID-19također pozivom na broj 113 svakim danom od 7 do 22 sata možete dobiti sve informacije o korona virusu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u dogovoru sa Stožerom za civilnu zaštitu Republike Hrvatske, moli hrvatske državljane, koji privremeno ili stalno žive i rade izvan zemlje, da do daljnjega odgode putovanja u Republiku Hrvatsku koja nisu nužna, kako bi se što manje izlagali i time smanjili rizik od zaraze korona virusom za sebe, vlastitu obitelj, ali i okolinu.

Ističemo kako svi oni koji se upute prema Hrvatskoj, s namjerom kratkotrajnog boravka, trebaju biti svjesni da se situacija u drugim državama mijenja te da određena pravila vezana uz prelazak graničnih prijelaza ili putovanja u zračnom prometu mogu biti bez prethodnih najava promijenjena, a što svakako može otežati ili onemogućiti povratke hrvatskih državljana u države u kojima žive i rade.

Skrećemo pozornost i na epidemiološke mjere u Hrvatskoj koje su uvedene za sve one koji ulaze na područje Republike Hrvatske iz drugih zemalja. Slijedom toga, bit će upoznati s mjerom obveznog smještaja u karantenu na razdoblje od 14 dana ili će morati provesti obveznu mjeru samoizolacije u razdoblju od 14 dana. 

Sve upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze korona virusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Pripravnost epidemiološke službe

098/9829-204

Pročitano 2550 puta