Petak, 26 Lipanj 2020 12:00

„Najvažnije je pridržavati se i dalje svih mjera i preporuka“

„Odlučili smo sazvati tiskovnu konferenciju, budući se COVID-19 ponovno intenzivirao te smo vas željeli obavijestiti o svim radnjama koje se trenutno poduzimaju, a pogotovo vezano na slučaj koji je povezan sa Đakovom. Stožer je održao uži sastanak te smo spremi donijeti nove odluke ukoliko se pokaže da je to potrebno učiniti.

U našoj županiji bilo je najmanje pozitivnih osoba u cijeloj Republici Hrvatskoj te se ovim putem treba zahvaliti i pohvaliti sve žitelje naše županije što su se pridržavali svih mjera koje su propisane te što su uvažavali i one stavke koje nisu bile propisane, nego su ostale samo na bazi preporuka i mišljenja te sami radili na tome da kontakt bude što manji. Nakon popuštanja mjera i određenog vremena relativne stagnacije, virus se nažalost ponovno vratio u našu zemlju te svakako da opasnost postoji i u našoj županiji.

Svjedoci smo da toga da je sada vrijeme vjenčanja, krizmi i drugih raznih proslava na kojima se okuplja veći broj ljudi. Kod nas je i običaj i navika bliskog pozdravljanja te smatram kako bismo opet trebali biti oprezniji te prestati s time, budući da tako pomažemo ne samo sebi nego i svojim bližnjima.

Važno je spomenuti kako smo obavili 1462 testiranja. Prema uputama stručnih osoba testiraju se svi oni za koje su te stručne osobe utvrdile i smatraju da ih je potrebno testirati. Sve podatke o COVID-19 svakodnevno, bez iznimke, objavljujemo na službenim stranicama županije, a sve informacije mogu se uvijek dobiti u našem Zavodu za javno zdravstvo.

Posjete u naše domove umirovljenika ponovno ćemo zabraniti, budući da su osobe koje ondje borave najranjivija skupina, a time činimo najvažniji korak u što većoj zaštiti njih samih.

Temeljem svega navedenoga molim sve žitelje da se, s istim intenzitetom kao i do sada, ponovno pridržavaju svih onih propisanih i nepropisanih mjera, kako bismo opet zajedničkim snagama bili županija koja ima najmanje pozitivnih osoba, čime štitimo svoje bližnje, a ujedno dajemo veće šanse našem gospodarstvu.“ zaključio je župan.

„Naša županija još uvijek nema pozitivnih slučajeva COVID-19. Danas ćemo testirati sve kontakte osobe koja je pozitivna na COVID-19, a povezana je sa Đakovom. Danas će se ukupno testirati 45 osoba, a veći dio su kontakti osobe iz Đakova.

Nadam se da će se naši žitelji i dalje pridržavati socijalne distance, izbjegavanja rukovanja, u razgovorima da se pridržavamo udaljenosti od 1,5 metara, da u zatvorenim prostorima obavezno nosimo maske, izbjegavanje javnih okupljanja gdje je veći broj ljudi , pridržavanje higijenskih pravila.

Kada govorimo o socijalnim ustanovama, preporuka je nacionalnog stožera da se posjete ukinu, a time ćemo se voditi i mi sami.

Valja napomenuti i kako je od jučer ulazak za građana Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Sjeverne Makedonije obvezna samoizolacija u trajanju od 14 dana.“ rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević.

Pročitano 2119 puta