Petak, 03 Srpanj 2020 21:38

Tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je rečeno kako je obrađeno 94 uzoraka te je 13 pozitivnih, što čini brojku od trenutno aktivnih slučajeva 58 za područje Požeško-slavonske županije. Nastaviti će se obrada uzoraka u Općoj županijskoj bolnici u Požegi te će novi rezultati biti objavljeni tijekom idućeg dana.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 422 osoba. Nastavit će se s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, ukupno je testirano preko 2000 osoba.

Župan Alojz Tomašević apelirao je građanima da se pridržavaju preporuka jer samo tako se može smanjiti rizik širenja epidemije. Također je naglasio da je županijski Stožer civilne zaštite jedini službeni izvor svih informacija vezanih za COVID-19, kao i epidemiolog Ante Vitalia koji provodi evidenciju svih kontakata i suspektih osoba zajedno sa Općom županijskom bolnicom Požega koji obavljaju testiranja uzoraka.

„Trenutno je potrebno da se naši žitelji i dalje pridržavaju socijalne distance, izbjegavanja rukovanja, u razgovorima da se pridržava udaljenosti od 1,5 metara, da u zatvorenim prostorima obavezno bude nošenje maske, izbjegavanje javnih okupljanja gdje je veći broj ljudi, pridržavanje higijenskih pravila. Dolazi vrijeme vikenda, kada su najavljena održavanja raznih sportskih okupljanja, manifestacija, svadbi i ostalih događanja, mi nikome ne možemo zabraniti nešto ali apeliramo na oprez i da svatko od nas prihvati tu odgovornost kao organizator i kao osoba koja će biti sudionik okupljanja. Također svjedoci smo jednog slučaja koji je rezultat noćnog izlaska u klub, mi također imamo noćne klubove, naši inspektori su tu što se tiče tog pitanja te ih pozivam da odrade svoj dio posla. U idućem vremenu biti će organiziran sastanak Stožera sa svim načelnicima kako bi se zajednički dogovorile aktivnosti i neke nove mjere za buduće vrijeme.“ – rekao je župan Alojz Tomašević

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

Zbog trenutne situacije na području županije, ponovno će biti aktivirana COVID ambulanta u Požegi s radnim vremenom od 08,00 do 20,00 sati, na adresi Matije Gupca 10. Kontaktni broj ambulante: 095-340-0019

Sve Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske

Sve upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze korona virusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Pozivni centar 113 više nije u funkciji, sve informacije vezane uz korona virus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr

Pripravnost epidemiološke službe
098/9829-204

Pročitano 4108 puta