Srijeda, 30 Rujan 2020 14:27

Tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije

 

Nakon završenog sastanka Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije održana je tiskovna konferencija na temu COVID-19.

Voditelj službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. Ante Vitalia  rekao je kako je u Požeško-slavonskoj županiji trenutno aktivan 81 slučaj zaraze korona virusom (COVID-19), 75 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 6 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 514 osoba, a ukupno je testirano 9100 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 142 uzorka, od kojih je 9 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

“Naglašavam da na svim onim mjestima na kojima se osobe nisu pridržavale osnovnih mjera kao što su nošenje maski, održavanje razmaka, ali i duže zadržavanje na samim tim okupljanjima, rezultiralo je sa većim brojem pozitivnih osoba i samim time rezultiralo i stavljanjem većeg broja osoba u samoizolaciju.”

Župan i načelnik Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević rekao je kako je i nakon razgovora, prijedloga, analize stanja i problematike koju imamo u županiji, nažalost, u proteklih mjesec dana broj pozitivnih osoba vrlo visok.

“Statistički gledano brojke, očekivali smo da će doći do pada, da će doći do manjeg broja zaraženih, no nažalost situacija ipak nije takva. Iz tog razloga Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije donio je odluku da će mjere koje su bile propisane do sada, a vrijede do 07. listopada, biti poslane Nacionalnom stožeru RH za produžetak istih u razdoblju od 14 dana. Mjere ostaju iste, a odnose se na sportska i obiteljska okupljanja, sahrane, svadbe, te molim sve naše sugrađane da se i nadalje drže svih propisanih mjera od strane našeg civilnog stožera. Održavanje razmaka, higijena ruku te nošenje zaštitnih maski jako su bitne mjere kako bismo zaštitili jedni druge od mogućnosti prijenosa virusa. Kako bismo pomogli detektirati okupljanja, postojat će obveza prijave gdje god se isto zahtijeva, jer na taj način možemo brže i efikasnije reagirati kako bismo saznali ako negdje postoji novi uzrok zaraze.”

Preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske.

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

Zbog trenutne situacije na području županije, od 03. srpnja ponovno je aktivirana COVID ambulanta u Požegi s radnim vremenom od 08,00 do 20,00 sati, na adresi Matije Gupca 10. Kontaktni broj ambulante: 095/340-0019

Sve Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Sve upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze korona virusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Sve informacije vezane uz korona virus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr

Pripravnost epidemiološke službe
098/9829-204

Pročitano 1697 puta