Srijeda, 30 Rujan 2020 15:31

Prezentacija novog zapovjednog vozila HGSS-a

 

Gorska služba spašavanja Požega predstavila je novo zapovjedno vozilo u vrijednosti od 248 tisuća kuna, a za uređenje i opremanje istoga do sada je uloženo dodatnih 160 tisuća kuna.

Pročelnik HGSS-a stanice Požega, Josip Kraker, rekao je kako im ovo vozilo koristi u njihovim redovnim aktivnostima kao što su potrage za nestalim osobama ili određene druge aktivnosti. Naglasio je kako su u nabavci ovog vozila maksimalna zalaganja pokazali požeško-slavonska županija zajedno sa gradovima i općinama. „Bez njihovog zalaganja i učešća ne bismo niti došli do realizacije ovog projekta. Vozilo možemo nazvati i mobilni ured, gdje unutar vozila mogu raditi dva operativca i koordinirati sa snagama na terenu. Osim toga, možemo koristiti i sustave bespilotnih letjelica gdje u vozilu možemo pratiti sve aktivnosti koje se vide iz zraka.“

Pročelnik Županijskog centra 112 Slavko Marinac istaknuo je kako je u startu podržao ovaj projekt, zajedno sa županijom, gradovima i općinama.

„Dio financijskih sredstava išao je iz državne razine, a drugi dio uz podršku naše županije, općina i gradova. U sustavu civilne zaštite i zakonom je propisano da je Gorska služba spašavanja jedna od najbitnijih operativnih snaga u sustavu te je i zbog toga razloga bilo potrebno ići u nabavku ovakvog vozila. Mi smo na to ponosni i možemo reći da je to jedno od najopremljenijih vozila u RH sa najnovijim tehničkim mogućnostima povezivanja rada bespilotnih sustava u dnevnim i noćnim satima. Možemo reći da u onom trenutku kad dobijemo poziv i zahtjev za aktiviranjem gorske službe spašavanja u vrlo kratkom vremenu naše operativne snage mogu ići na teren i raditi potpuno neovisno , čak i više dana bez mogućnosti da imamo određene probleme, a to se odnosi i na zimske i na ljetne uvjete.“ – rekao je Marinac.

„Meni je jako drago što sve općine i svi gradovi županije, na temelju prijedloga HGSS-a Požega i voditelja centra 112 zajednički djeluju. Gotovo 400 tisuća kuna uložilo se u ovo vozilo, sa naznakom dorade ili dopune onih sredstava koji budu potrebni. I dalje ćemo podupirati našu gorsku službu za spašavanje, no pored toga je važno reći i napomenuti mogućnosti koje sada ovo novo vozilo ima, a to je izvrsna poveznica sa tragačima i ljudima na terenu, ali je i poveznica, ako je potrebitno, i našim zdravstvenim ustanovama, a uz sve to uz nabavljenu bespilotnu letjelicu mogućnosti su velike i što god bude potrebno oni će moći u najkraćem vremenu učiniti. Vozilo je jedinstveno, izvrsno opremljeno, pa između ostalog i upravljački sustav koji ste prikazali je napravljen na najmodernijoj i najvišoj razini. Ovo je prikaz modela i načina kako mi u županiji funkcioniramo zajednički, jer kada svi podupremo određenu aktivnost ona bude i realizirana.“ – rekao je župan Alojz Tomašević

Pročitano 1623 puta