Srijeda, 14 Listopad 2020 12:49

Početna konferencija projekta ''Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje)''

 

U Kompleksu kurije Janković u Pakracu, održana je početna konferencija projekta ''Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje)'' koji je odobren u sklopu poziva ''KK.06.1.1.13 Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema''. Projekt se provodi s partnerima: Grad Pleternica, Požeško-slavonska županija, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije i Javna ustanova Pleternica uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 65.772.029,98 kn, a iznos bespovratnih sredstava koji se dodjeljuju iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 55.486.866,07 kuna.

Cilj projekta je unaprjeđenje i razvoj kulturno – povijesne turističke ponude koja će unaprijediti turistički potencijal destinacije stvarajući nova radna mjesta i povećavajući prihode MSP.

Svijet graševine je jedinstveni projekt koji koristi vinski identitet i  kulturnu baštinu u  brendiranju cijele regije, zamišljen kao podrška vinarima i turističkom sektoru Požeško-slavonske županije.  Okosnicu Svijeta graševine čine  3 različite posjetiteljske infrastrukture i atrakcije vinskog turizma, smještene u kutjevačkom (Kuća graševine), pleterničkom (Muzej bećarca) i pakračkom vinogorju (Spahijski podrum).

U cilju promicanja i osiguravanja održivosti projekta, nužno je pozicionirati brend "Svijet graševine" na tržištu što će se ostvariti kroz  aktivnosti promocije „Svijet graševine“ čiji je nositelj Požeško-slavonska županija. Kako bi se prezentirala i pozicionirala nova  kulturno-turistička destinacija, izradit će se sva potrebna strateška i upravljačka, studijska i izvedbena dokumentacija  te promotivne produkcije koje će pridonijeti oživotvorenju  i stvaranju  jedinstvenog  brenda "Svijeta graševine".

Zaštićeno kulturno dobro Spahijski podrum u Pakracu izvorna je građevina koja datira iz 18. stoljeća i jedina je poznata gospodarska građevina na ovim prostorima koja se, radi čvrstog načina gradnje i organizacije prostora koji se mogao prilagoditi raznim namjenama, uspjela očuvati do danas. Spahijski podrum bit će multimedijalni, turistički i obrazovni centar koji je zamišljen kao hibrid muzeja i knjižnice sa svrhom cjeloživotnog učenja, razvoja i osnaženja pripadajućih zajednica. Služit će kao izvor materijala za prezentaciju lokalnog identiteta, prirode i kulturne baštine kao jednog od glavnih oslonaca turističke industrije na ovom području.

Muzej bećarca u Pleternici stvorit će povezanost lokalne zajednice i svih baštinika bećarca u Hrvatskoj i izvan nje te doprinijeti razumijevanju i poštivanju svih lokalnih zajednica koje njeguju i čuvaju nematerijalnu baštinu. Doprinijet će razvoju kulturnog i baštinskog turizma te povećanju broj posjetitelja i direktno utjecati na razvoj gospodarstva u Pleternici i PSŽ.

Na početnoj konferenciji koja je protekla uz pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera prisutni su bili i predstavnici partnera projekta: zamjenik župana Požeško-slavonske županije  Vedran Neferović, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, predstavnici Turističke zajednice PSŽ, Gradske knjižnice Pakrac, Muzeja grada Pakraca, Javne ustanove Pleternica te pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška, pomoćnica ravnatelja Ureda za provedbu ESI fondova Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Matea Radić, predstavnici Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ dok je konferenciju vodila Zrna Garača, koordinatorica projekta u ime prijavitelja Grada Pakraca.

Prisutnima su se obratili pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška, zamjenika župana Vedran Neferović, gradonačelnica grada Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnica grada Pleternice Antonija Jozić te ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško – slavonske županije Senka Horvat.

Ispred požeško-slavonske županije, te u ime župana Tomaševića i svoje osobno ime dožupan Neferović rekao je kako sredstva koja će se dobiti za ovaj projekt pokazuju vrijeme, strpljivost i period u kojem se sam projekt modelira prema onim mogućnostima koje dolaze kroz tijek vremena, a upravo ta integracija i povezivanje da je nekakva povijest koja je ostala iza nas bude vrijedna za budućnost. "Često mi u kontinentalnom dijelu Hrvatske naše potencijale ne možemo prepoznati ili ih sramežljivo razvijamo i čekamo idealno vrijeme da povijesni potencijal  postane i turistički potencijal.  Jedna od značajki ovog projekta je da povezuje prošlost i budućnost pružajući dobru perspektivu. Model za buduće projekte treba biti dobra suradnja više institucija na razini županije." - izjavio je dožupan Neferović.

"Ovo je projekt koji već dugi niz godina svi zajedno pripremamo. Sastoji se od nekoliko komponenti. Ona kojoj je nositelj sama županije je brend "Svijeta graševine" kojega razvijamo kroz ovaj projekt na način da ćemo izraditi svu potrebnu dokumentaciju, marketinške kampanje, brendiranja, zajedno sa turističkom zajednicom požeško-slavonske županije. Svijet graševine nastao je idejno iz toga što je požeško-slavonska županija poznata po svojim vinima, vinarima, vinogorjima, a početak samog tog "svijeta" je u Kutjevu, a njegovi "grozdovi" se rastežu u Pleternicu, te u Pakračko-Lipičkom kraju. Svaka od ovih destinacija u Pakracu i Pleternici može živjeti za sebe, međutim na ovaj način smo ih objedinili kako bi jedan drugoga promovirali te kako bi stvorili jedan zajednički turistički brend, odnosno turističko-vinsku destinaciju požeško-slavonske županije. Mi se nadamo da će s vremenom taj brend zaživjeti na način da ćemo proširivati ove naše "grozdove" i da ćemo imati i druge destinacije koje ćemo uključivati u ovaj "Svijet graševine". Nositelj ove aktivnosti brendiranja je požeško-slavonska županija, nositelj cijelog projekta je grad Pakrac jer je on nositelj svih aktivnosti koje će se događati u "Spahijskom podrumu". U "Spahijskom podrumu" će se uz priče o vinima i vinarima objediniti i funkcije muzeja i knjižnice. Na jedan interpretacijski zanimljiv način ćemo interpretirati priče samog Pakraca." - rekla je ravnateljica Senka Horvat.

Pročitano 607 puta