Nedjelja, 03 Siječanj 2021 11:36

Obilježavanje 29. godišnjice pogibije četvorice hrvatskih branitelja u Španovici

 

Zadnjim akcijama 3.siječnja 1992. godine završena je vojna operacija „PAPUK 91“.

U sklopu vojne operacije “PAPUK 91” provodila se napadna akcija “ORADA”, od 1. do 3. siječnja, kada su nakon oslobađanja Bučja vojne snage 123. brigade krenule u oslobađanje područja sela prema Pakracu. Hrvatske vojne snage ušle su u šire područje Španovice odakle se okupatorska paravojska povukla, koja je razbijena u manje grupe i nije imala više toliku snagu napadnog djelovanja.

"PAPUK 91" bila je značajnija pobjeda HV-a u Domovinskom ratu. Vodila se od 28. studenoga 1991. do 03. siječnja 1992. kada je zbog potpisivanja Sarajevskog sporazuma morala biti prekinuta. Ovom bitkom je oslobođen velik dio zapadne Slavonije i spriječen je naum odsijecanja Slavonije.

U zadnjoj akciji "Orada" u sklopu operacije "PAPUK 91" na pakračkom dijelu bojišta 63. "A" samostalne gardijske bojne ZNG Požega prije 29 godina u mjestu Španovica imala je znatne gubitke. Tih dana, 2.siječnja 1992. godine život gubi Marko Marić, a dan kasnije, 3.siječnja 1992. godine još četiri pripadnika 123. brigade, Nikola Blagojević, Stipo Kovačević, Ivica Šimunović i Vinko Pečur. U tim akcijama ranjeno je i trinaest pripadnika 123. brigade.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast poginulim braniteljima tog 03. siječnja 1992. godine odale su obitelji poginulih branitelja, izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, umirovljeni general i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, predstavnici Hrvatske vojske i policije, Udruge Hrvatski policajac te Josip Tušek,predsjednik Udruge za sport i rekreaciju “Josip Knežević” iz Ljeskovice koja njeguje uspomene na poginule branitelje ovog kraja.

 

Pročitano 464 puta