Ponedjeljak, 29 Ožujak 2021 10:21

Održana druga online radionica Radnih timova za izradu Plana razvoja PSŽ

 

Dana 26. ožujka 2021. održana je druga radionica izrade strateškog dokumenta Plan razvoja PSŽ za razdoblje 2021.-2027. Nositelj izrade Plana je županijski Upravni odjel za gospodarstvo i graditeljstvo, a prijedlog nacrta Plana izradit će Regionalni koordinator razvoja PSŽ.

Organizator i voditelj radionice ispred javne ustanove Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije je Zdenko Kolarić, voditelj odjela za strateško planiranje i razvojne programe.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević obratio se organizatorima, suradnicima i radnim timovima na ovoj radionici i pozdravio sve nazočne. Čestitao je organizatorima i naglasio je koliko je ovaj dokument izuzetno važan za viziju i strateške okvire naše županije, koji bi u konačnici definirao smjer razvoja, te odrediti planiranje budućih projekata na razini županije. Naveo je glavna četiri razvojna područja po kojima su podijeljeni radni timovi: 1. Gospodarstvo, ruralni razvoj i turizam, 2. Zaštita prirode i okoliša, 3. Infrastruktura, prostor i energetika, 4. Društvene djelatnosti, civilno društvo i socijalna skrb

Plan razvoja mora se prvenstveno odnositi na podjednaki razvoj svih naših gradova i općina s obzirom na Zeleni razvoj, IKT sektor, poljoprivredu, industriju, turizam. Iako smo prvenstveno poljoprivredna županija, naglasio je da nema razvoja ako ne budemo čuvali okoliš, ali zaštita okoliša ne smije biti kočnica za razvoj industrije.

Kao sljedeću točku dnevnog reda Zdenko Kolarić je predstavio Sanju Maleković iz instituta za razvoj i međunarodne odnose da prezentira osvrt na prethodno vrednovanje osnovne i SWOT (Snage, slabosti, prilike, prijetnje) analize. Osnovna i SWOT analiza poslužile su kao argumentirana i mjerodavna podloga za izradu prijedloga strateškog okvira.

Nastavno na prezentaciju ovih analiza, Zdenko Kolarić je održao predavanje »Razrada strateškog okvira« u kojem je pokazao sve korake u izradi Plana razvoja od kojih su trenutni: Vizija razvoja, Prioriteti i posebni ciljevi. Zbog epidemiološke situacije sjednica se održala „on line“ na aplikaciji Zoom te je sudjelovalo 38 sudionika.

Najavljena je treća radionica Plana razvoja krajem travnja.

Pročitano 132 puta