Subota, 12 Lipanj 2021 15:08

"Zrinski i Frankopani - 100 godina od povratka u domovinu"

 

U sklopu Dana Matice hrvatske u Dvorani znanja Gradske knjižnice Požega održano je predstavljanje monografije "Zrinski i Frankopani - 100 godina od povratka u domovinu". Predstavljanje je održano u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi, a uz članove ogranka na predstavljanju je bio i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha te ostali gosti.

U travnju 2019. godine prenesene su kosti hrvatskih kneževa Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada u kriptu zagrebačke prvostolnice. Tim povodom izdavačka kuća Meridijani izdala je opsežnu monografiju akademika Dragutina Feletara, Hrvoja Petrića i Nevija Šetića o  Zrinskim i Frankopanima. S više od 300 povijesnih i suvremenih fotografija i 358 stranica monografija donosi povijest obaju plemićkih rodova od njihovih početaka u 13. stoljeću pa sve do 17. stoljeća, a sadržajno je podijeljena na sedam poglavlja.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Požegi Ljiljana Marić, prigodnim je riječima pozdravila okupljene goste te je rekla kako je ovo jedna od najtragičnijih povijesnih hrvatskih tema – tragična smrt Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Zamjenik županice Ferdinand Troha prisutne je pozdravio u svoje ime te u ime županice Antonije Jozić izrazivši zadovoljstvo zbog događaja koji je obogatio kulturni život grada.

"Zrinski i Frankopani ostali su u kolektivnoj memoriji našeg naroda, uvijek smo ih spominjali u nekim teškim trenucima, u pjesmama, kao izvor snage i nadahnuća kada nam je to bilo najpotrebnije.“ – rekao je dožupan Troha.

 

Izvor fotografija: slavonski.hr

Pročitano 587 puta