Ponedjeljak, 06 Rujan 2021 19:41

Održana Izvanredna sjednica Županijske Skupštine, donesene odluke vezano za isplatu šteta građanima i poljoprivrednicima nakon prirodnih nepogoda

 

U Velikoj vijećnici Županije danas je održana Izvanredna sjednica Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije na kojoj je uz predsjednika Skupštine Vinka Kasanu i županijske vijećnike prisustvovala i županica Antonija Jozić sa suradnicima. Na dnevnom redu skupštine našle su se dvije točke, obje vezane na prirodne nepogode koje su pogodile Požeško-slavonsku županiju u lipnju ove godine.

U svom obrazloženju županica Jozić podsjetila je nazočne kako su područje Požeško-slavonske županije pogodile dvije prirodne nepogode u mjesecu lipnju, bujična poplava 6. lipnja te tuča 25. lipnja.

„U prvim procjenama rečeno je da se radilo o nešto manje od 300 milijuna kuna štete, nakon čega je proglašena prirodna nepogoda. Gradska i općinska povjerenstva napravila su procjene, a da se radi o iznimno velikom broju dokazuje 9312 stavaka koje su unesene u registar šteta. Vlada RH na svojoj sjednici donijela je nekoliko odluka koje se tiču naše županije. Tim odlukama i zaključcima Požeško-slavonskoj županiji dodijeljeno je 20 milijuna kuna pomoći iz Državnog proračuna, 20 milijuna kuna odnosi se na pomoć poljoprivrednicima, 5 milijuna kuna na sanaciju obrazovnih ustanova, 5 milijuna dodijeljeno je kaznionici te 5 milijuna Vojarni 123. brigade. Dodatnih 4,5 milijuna dodijelilo je Ministarstvo kulture za sanaciju šteta na zaštićenim kulturnim dobrima dok se 100 milijuna kuna odnosi na sredstva koja su dužna osigurati Hrvatske vode za projektiranje i izgradnju retencija i akumulacije na Požeškoj Gori. Dakle sredstva za sanaciju šteta, ali i za projekte kojima će se spriječiti moguće štete od bujičnih poplava u budućnosti.“ – rekla je županica Jozić

„Do Odluke o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda koje su nas zadesile, a nakon što je završen unos šteta u registar, došli smo na sastancima i koordinacijama s gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina pogođenih prirodnom nepogodom te je zauzet stav da se 20 milijuna kuna pomoći koji idu iz državnog proračuna dodijele fizičkim osobama za štete koje su nastale na stambenim i obiteljskim objektima u obje nepogode te štete na opremi koja je građanima stradala 6. lipnja u bujičnoj poplavi. Obzirom da se radi o evidentiranom iznosu šteta za te kategorije u iznosu od gotovo 64 milijuna kuna time bi građani ostvarili pravo na isplatu 30% iznosa štete. Preostali iznos do 20 milijuna kuna, točnije 886 tisuća kuna utrošit će se za zbrinjavanje otpada koji smo imali nakon obje prirodne nepogode, posebice zbrinjavanje azbestnih ploča što je opet pomoć građanima koji taj trošak neće trebati platiti.“ – naglasila je županica.

Vezano za Informaciju o programu dodjele potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda na području Požeško-slavonske županije u 2021. godini i Mišljenje Ministarstva poljoprivrede uz program potpore županica je istaknula kako je Vlada RH donijela odluku da Ministarstvo poljoprivrede osigura 20 milijuna kuna u okviru svoga proračuna za isplatu pomoći poljoprivrednicima s područja naše županije.

„Uvjet korištenja ovih sredstava bila je izrada Programa dodjele potpora male vrijednosti koji su izradile stručne službe Požeško-slavonske županije u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede. Štete na poljoprivredi koje su provedene u APIS-u su oko 40 milijuna kuna te će se s dodijeljenih 20 milijuna kuna moći isplatiti obeštećenja oko 50 posto od onoga što je evidentirano u registru šteta.“ – rekla je županica te je naglasila kako će se temeljem navedenog programa raspisati Javni natječaj na koji će se poljoprivrednici trebati javiti kako bi im se sredstva isplatila.

Županica Jozić se zahvalila svim članovima gradskih i općinskih povjerenstava koji su u zakonskom roku od 50 dana odradili procjene unatoč tome što se radilo o preko 4 tisuće prijava s preko 9 tisuća stavki te što su svojim radom pridonijeli tome da se nakon malo više od 60 dana donose ovakve odluke na skupštini. Napomenula je da će već sutra svoju sjednicu održati i Gradsko vijeće Grada Požege na istu temu i kako će u brzom roku krenuti isplate prema građanima.

Pročitano 2530 puta