Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 05 Siječanj 2022 08:11

30. godišnjica pogibije četvorice hrvatskih branitelja 63. „A“ samostalne gardijske bojne ZNG Požega

 

"PAPUK 91" bila je značajnija pobjeda HV-a u Domovinskom ratu. Vodila se od 28. studenoga 1991. do 03. siječnja 1992. kada je zbog potpisivanja Sarajevskog sporazuma morala biti prekinuta. Ovom bitkom oslobođen je veliki dio zapadne Slavonije i spriječen je naum odsijecanja Slavonije.

U zadnjoj akciji "Orada" u sklopu operacije "PAPUK 91" na pakračkom dijelu bojišta, 2. siječnja 1992. godine život gubi Marko Marić, pripadnik 63. „A“ samostalne gardijske bojne ZNG Požega, a 3. siječnja 1992. godine četiri pripadnika 123. brigade - Nikola Blagojević, Stipo Kovačević, Ivica Šimunović i Vinko Pečur.

Poginulima tog dana prije 30 godina jučer je u mjestu Španovica odana počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, a počast hrvatskim vitezovima odale su obitelji poginulih branitelja, hrvatski branitelji iz 123. brigade te s pakračko-lipičkog područja, saborska zastupnica Martina Vlašić-Iljkić, izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu sa zamjenikom županice Ferdinandom Trohom, predstavnici gradova i općina županije te predstavnici Hrvatske vojske i policije.

„S jedne strane osjećam tugu i pijetet prema poginulima, jer mi je žao što je cijena slobode bila tako visoka, a s druge strane drago mi je što smo bili u prilici biti dio generacije koja je Hrvatskoj donijela dugo željenu slobodu.“ - rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

Foto: pozeskivodic.com

Pročitano 689 puta