Srijeda, 20 Travanj 2022 10:13

U KD Vatroslava Lisinskog održana „Šokačka rapsodija“

 

Nakon sedam godina od posljednjeg nastupa u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, stotinu tamburaša sinoć je ponovno ispunilo veliku dvoranu, a između ostalih, manifestaciji „Šokačka rapsodija“ prisustvovao je i zamjenik županice Ferdinand Troha te načelnik općine Kaptol Mile Pavičić.

Više od 120 glazbeno obrazovanih tamburaša izvelo je rapsodiju najvećih tamburaških hitova i šokačkih kola, pop i rock pjesama Kiće Slabinca te niz svjetskih hitova, od legendarnih Beatlesa do kan-kana i čardaša, a prema Guinnessovoj knjizi rekorda radi se o najvećem orkestru na svijetu.

Ovogodišnji susret s bogatom kulturnom tradicijom Slavonije, Baranje i Srijema proširen je i izvan granica KD-a Vatroslava Lisinskog. Naime, deset kulturno-umjetničkih društava s istoka Hrvatske, među kojima i članovi KUD-a iz Kaptola, nekoliko su zagrebačkih lokacija ispunili šokačkim melodijama, a u istom tonu, odjeveni u tradicijske narodne nošnje, dočekali su publiku prije samog koncerta.

Vrhunskim hrvatskim tamburašima sinoć su se pridružili i posebni vokalni gosti poput Mie Dimšić, Marka Tolje, Pere Galića, Alena Đurasa i naše Požežanke Brune Oberan-Bošković. Orkestar je predvodio Krunoslav Dražić, glavni primaš i jedno od najtraženijih imena na hrvatskoj glazbenoj sceni, dok je svoju glazbenu potporu dao i vrsni hrvatski gitarist, skladatelj i aranžer Ante Gelo.

Koncertom su ravnali Damir Butković, glazbenik, tekstopisac i aranžer iz Slavonskog Broda, profesor Marko Sesar te maestro Alan Bjelinski, poznati hrvatski dirigent i skladatelj, a članove orkestra činili su brodski i požeški tamburaški orkestar, Tamburaška škola Batorek, Tamburaški orkestar HKGD „Dunav“, studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, dio članova Tamburaškog orkestra Općine Semeljci i dio veterana koji žive u Zagrebu te tamo rade pri raznim orkestrima i bendovima.

Jedni od najboljih hrvatskih tamburaša sinoć su pokazali svoju veliku ljubav prema tradicijskom instrumentu, ali i vjeru u to da je tamburi mjesto na hrvatskoj suvremenoj glazbenoj sceni.

Izvor foto: glazbena-skola-pozega.hr

Pročitano 1129 puta