Ponedjeljak, 02 Svibanj 2022 15:26

Otvorenje Festivala znanosti u Požegi

 

Festival znanosti manifestacija je koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Projekt na razini cijele Hrvatske trajat će od 02. – 07. svibnja, a tema ovogodišnjih predavanja, rasprava i radionica je život.

Današnjem otvorenju Festivala znanosti koje je održano u Osnovnoj školi „Dobriša Cesarić“, prisustvovali su predsjednik Povijesnoga društva Požega Vinko Tadić sa suradnicima, djelatnici gradskih škola, Gradskoga muzeja Požega, ravnateljica Osnovne škole „Dobriša Cesarić“ Zvjezdana Krip, zamjenik županice Ferdinand Troha, te brojni učenici i sudionici ovogodišnjeg Festivala.

„Povijesno društvo Požega i suradnici organizirali su ove godine niz aktivnosti u sklopu Festivala znanosti, a život je i središnja tema svakoga čovjeka. Ovogodišnji Festival znanosti u Požegi ponajprije je usmjeren prema učenicima osnovnih i srednjih škola, a cilj radionica i predavanja, koje smo organizirali u sklopu Festivala znanosti je stjecanje znanja te razvijanja različitih vještina potrebnih u svakodnevnom životu. Važno je znanost približiti mladim ljudima, jer bez znanosti i obrazovanja nema razvoja i napretka.“ – rekao je Vinko Tadić, predsjednik Povijesnoga društva Požega.

Zvjezdana Krip, ravnateljica Osnovne škole „Dobriša Cesarić“ prilikom otvorenja Festivala znanosti istaknula je kako joj je drago što je njezina škola jedna od onih koje su organizatori.

„Naši učenici aktivni su sudionici svih aktivnosti ovoga tjedna, kao i učitelji koji će sudjelovati svojim predavanjima i programima. U Republici Hrvatskoj u projekt Festival znanosti uključeno je 38 gradova, a Požega je jedan od njih. Mislim da će ova predavanja i radionice potaknuti učitelje i učenike na drugačija razmišljanja.“ – rekla je ravnateljica Krip.

Organizatori Festivala znanosti su Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Pročitano 1471 puta