Petak, 10 Lipanj 2022 08:16

Županica Jozić na svečanom obilježavanju Dana Sisačko-moslavačke županije

 

Na rođendan braće Radić, u znak spomena na velikane hrvatske povijesti, 11. lipnja Sisačko-moslavačka županija slavi svoj dan, a tim povodom, dana 09. lipnja u Domu INA rafinerije nafte u Sisku, održana je svečana sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, kojoj je uz brojne uzvanike iz političkog, gospodarskog, kulturnog i vjerskog života, nazočio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković uz kojega je bio i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, a među brojnim županima, svečanoj sjednici u Sisku prisustvovala je i županica Antonija Jozić.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak u svome obraćanju istaknuo je kako je županija na Fond solidarnosti prijavila 68 projekata u vrijednosti od oko 700 milijuna kuna, što se odnosi na objekte u njihovoj nadležnosti, u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi i infrastrukturi.

„U prvim mjesecima nakon potresa obnovili smo 12 školskih objekata, a za tri školska objekta uredili  zamjenske objekte kako bi učenici ostali u svome gradu. U području zdravstva obnovili smo sedam objekata, preselili ambulante iz kontejnera u čvrste objekte, a uskoro će početi radovi i na obnovi  nove interne Opće bolnice Sisak.“ – rekao je župan Celjak te istaknuo da je uložen veliki trud u te projekte, ali kako će biti zadovoljni tek kada se svi stanovnici u županiji iz svojih privremenih smještaja vrate u svoje nove domove.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je kako nema dvojbe da Sisačko-moslavačka županija zahtijeva najviše pomoći od svih hrvatskih županija.

„Posljedice potresa, ali i razaranja u Domovinskom ratu, posljedice tranzicijskih problema u ekonomskom smislu u proteklih 30 godina i demografski problem, te četiri točke su markirane kao ono na čemu se treba raditi kako bi se poboljšala kvaliteta života ljudi.“ – rekao je premijer istaknuvši posebnu i snažnu pomoć Vlade RH u obnovi ove županije, ali i u realizaciji donesenog Programa revitalizacije županije.

„Mi smo nakon potresa nastojali dati financijske injekcije općinama, gradovima i županiji, ali i građanima pokrivati troškove električne energije, prehrane, troškove cestarine, prijevoza vlakom. To ćemo činiti i dalje jer smatramo kako je to važno zbog načela solidarnosti koje je bitno da demonstriramo sve dok do kraja ne riješimo pitanje obnove i normalizacije života u potpunosti u ovoj županiji.“ – istaknuo je premijer Plenković u svome obraćanju.

Svečana sjednica županijske skupštine bila je prigoda da župan Ivan Celjak i predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić uruče priznanja i nagrade najzaslužnijim pojedincima te su tako zahvalnice Sisačko-moslavačke županije primile hitne službe, volonteri i donatori za pomoć u sanaciji posljedica potresa. Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju primio je Caritas Sisačke biskupije, a nagradu za doprinos ugledu i promidžbu Sisačko-moslavačke županije dobio je hrvatski umjetnički fotograf i kipar Stephan Lupino. Nagrada za životno djelo dodijeljena je predsjedniku županijske Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja i dugogodišnjem humanitarnom djelatniku Anti Živkoviću te posthumno, sisačkom akademskom kiparu i slikaru Marijanu Glavniku.

Izvor fotografija: smz.hr

Pročitano 660 puta