Ponedjeljak, 05 Rujan 2022 10:45

Zaslužni karpatski ansambl pjesama i plesova „Verhovyna“ oduševio lipičku publiku

Povodom 166. obljetnice rođenja velikog ukrajinskog pjesnika, pisca, novinara i filozofa Ivana Franka, koji se potkraj svojeg života liječio u Lipiku i čiji se spomenik nalazi u lipičkom parku, 3. rujna je održana kulturna manifestacija pod nazivom „Frankovi dani“. Događaju su nazočili veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj NJ. E. Vasily Kirilich, požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha, lipički gradonačelnik Vinko Kasana i Taras Kuchma, gradonačelnik prijateljskog grada Drohobycha, kao i članovi lipičke Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva te brojni drugi.

Kulturni programom u dvorištu Toplica Lipik izveli su gosti iz Ukrajine, članovi Zaslužnog karpatskog ansambla pjesama i plesova „Verhovyna“. Ovaj profesionalni vokalno-koreografski ansambl iz Ukrajine već šezdeset godina promiče ukrajinsku umjetnost, posebice karpatski folklor iz ukrajinskog grada Drohobycha.

Sve prisutne pozdravila je Irina Matijević, predsjednica lipičke Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva, dok je ukrajinski veleposlanik Vasily Kirilich zahvalio svima na dolasku na obilježavanje ove značajne obljetnice, rođendana velikog ukrajinskog književnika Franka, koji je svojevremeno boravio u Lipiku. Veleposlanik Kirilich je biranim riječima govorio o dobroj suradnji te iskrenom prijateljstvu naših dviju zemalja, a pri tome  je zahvalio Lipiku i Republici Hrvatskoj na snažnoj podršci Ukrajini. 

Zahvalu na dosadašnjoj pomoći koja je pristigla iz Lipika te na utočištu koje je u Lipiku pruženo izbjeglim Ukrajincima, iskazao je i gradonačelnik Drohobycha Taras Kuchma, a daljnju neupitnu potporu i solidarnost prijateljima iz Ukrajine izrazili su lipički gradonačelnik Vinko Kasana i požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha.

U dvorištu Toplica Lipik upriličena je i izložba na otvorenom, a predstavila ju je Oksana Čuljat, Ukrajinka koja u Zagrebu živi više od trideset godina, inače ravnateljica Škole suvremenog plesa Ane Maletić.

 

Izvor: Lipički kompas

Pročitano 1803 puta