Subota, 17 Rujan 2022 16:57

Svečano i dostojanstveno obilježena 31. obljetnica oslobođenja vojarne i 8. Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije

 

U organizaciji UHDDR-a Požeško-slavonske županije te pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije i ove godine, 8. puta za redom, svečanim programom hrvatski branitelji i stanovnici Požeško-slavonske županije prisjetili su se 17. rujna 1991. godine kada je nakon četiri dana opsade oslobođena vojarna u Požegi.

Početkom ožujka 1991. godine pobunom srpskih terorista i napadom na policijsku postaju u Pakracu započinje rat u  Republici Hrvatskoj. Formirane požeške postrojbe brane domovinu od Vukovara do Dubrovnika te u velikom broju polažu živote na oltar domovine. Nakon četiri dana opsade, 17. rujna 1991. godine oslobođena je vojarna u Požegi i prvi puta u povijesti vojarne na jarbolu se zavijorila hrvatska zastava te su se stekli uvjeti za formiranje slavne 123. brigade hrvatske vojske Požega čije ponosno ime danas nosi naša vojarna.

Na samom početku programa, položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz spomenik poginulim braniteljima 123. brigade, nakon čega je formiran mimohod pobjednika na čelu sa limenom glazbom i nositeljima zastava, a u kojemu su uz udruge branitelja proisteklih iz Domovinskog rata, sudjelovali i županica Antonija Jozić zajedno sa svojim zamjenikom Ferdinandom Trohom, zamjenik gradonačelnika Požege Borislav Miličević, čelnici županijskih gradova i općina, izaslanik ministra branitelja Špiro Janović i izaslanik ministra obrane Dalibor Bajči, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, zapovjednik Vojarne 123. brigade HV Mile Valentić, predstavnici Policijske uprave Požeško-slavonske te brojni branitelji i građani.

Svečani program nastavljen je u krugu požeške vojarne 123. brigade HV gdje su sve prisutne prigodnim riječima pozdravili zapovjednik vojarne brigadir Mile Valentić, umirovljeni brigadir Željko Samardžija, jedan od sudionika oslobođenja vojarne, zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević, izaslanik ministra branitelja i državni tajnik u ministarstvu branitelja Špiro Janović, te županica Antonija Jozić koja je pozdravivši sve nazočne prigodnim riječima čestitala 31. obljetnicu oslobođenja vojarne.

„Na današnji dan prije 31. godinu na vojarni se zavijorila hrvatska zastava i nakon toga ništa nije bilo isto. Neprijateljska JNA postala je ranjiva, došli smo u posjed velikog naoružanja i tada su se stvorili preduvjeti za formiranje slavne 123. brigade. Stoga je naša dužnost, danas i uvijek, čuvati spomen na te dane ponosa i slave, prisjećati se svih onih koji su 90-ih godina imali hrabrosti i odvažnosti stati na branik domovine. S posebnim pijetetom prisjećamo se svih onih hrabrih ljudi koji više nisu s nama, ali i žrtve njihovih obitelji. Vi hrvatski branitelji ostvarili ste tisućljetni san hrvatskog naroda o slobodnoj Republici Hrvatskoj koju danas baštinimo mi i naša djeca.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Naposljetku svečanosti u kapelici svetog Ivana Krstitelja u vojarni održana je sveta misa koju je predvodio vojni kapelan vlč. Željko Volarić.

Pročitano 1744 puta