Petak, 23 Rujan 2022 20:18

Regionalna konferencija o Alzheimerovoj bolesti

 

Konferencijska dvorana „Quella“ Specijalne bolnice Toplica Lipik, u sklopu „Mjeseca hospicija“ i „Mjeseca Alzheimera“ mjesto je održavanja 5. Regionalne konferencije o Alzheimerovoj bolesti, a kojoj je između ostalih prisustvovao i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha.

U organizaciji konferencije sudjelovali su Udruga Palijativni tim LiPa te gradovi Lipik i Pakrac, kao i Lokalna akcijska grupa LAG Zeleni trokut, a u sklopu projekta "Ambasadori dobročinstva" odobrenog iz EU fondova, "Mjesec hospicija" odobrenog od Požeško-slavonske županije i projekta "Mjesec Alzheimera" odobrenog od Grada Lipika.

Na konferenciji će biti predstavljeni primjeri dobre prakse na području skrbi o oboljelima od Alzheimerove bolesti, a u sklopu konferencije organizirana je i izložba ručnih radova Zlate Kranjčić - „Zlatne ruke Zlatne Zlate“ koja je za vrijeme Domovinskog rata bila u koncentracijskom logoru Bučje i Stara Gradiška, a koja svoje rane liječi brojnim aktivnostima, vezući i slikajući.

Ljerka Pavković, predsjednica Palijativnog tima LiPa istaknula je kako će na dvodnevnoj konferenciji u Lipiku 30 izlagača govoriti o problemu Alzheimera, bolesti koja je postala epidemija i kojoj nema kraja. „Nažalost, danas je ova bolest još uvijek stigma te ona nije problem samo za oboljele nego i za članove njihovih obitelji. Ovom konferencijom želimo senzibilizirati javnost te zdravstveni i socijalni sustav da razvijamo mrežu te pomažemo oboljelima i njihovim obiteljima.“ - istaknula je Ljerka Pavković.

Svim uvaženim sudionicima konferencije obratili su se i zamjenik ravnatelja Toplica Lipik dr. Ivan Pavao Čevizović, izaslanica ravnatelja OŽB Požega Marija Krip, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega Vjekoslav Potočanac, ravnatelj Doma zdravlja PSŽ Marijan Višaticki, izvršni dopredsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest i voditelj inicijative Prijatelji demencije - Hrvatska Tomislav Huić, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu dr. Vlasta Vučevac, prof. dr. sc. Silva Butković Soldo, neurolog KBO i voditeljica Katedre za neurologiju Medicinskog fakulteta u Osijeku te lipički gradonačelnik Vinko Kasana koji je istaknuo zadovoljstvo velikim brojem dionika uključenih u projekt i ovu tematiku.

Zamjenik županice Ferdinand Troha u svome obraćanju prisutnima istaknuo je kako je lijepo biti u Lipiku i pri tome svjedočiti kako su ovaj projekt i ova konferencija dignuti na ovako visoku razinu. „Ovo što vi radite nemjerljivo je u smislu kvalitete života koju dajete onima kojima je to potrebno. Svojim znanjem, radom i naporom činite da život bude dostojanstven do njegova samog kraja, a to je zaista nemjerljivo.“ - rekao je Troha te organizatorima poželio da im ova konferencija iznjedri zaključke koji će još više unaprijediti sve ono čemu streme.

Izvor fotografija: Laganini Fm

Pročitano 251 puta