Ponedjeljak, 17 Listopad 2022 13:38

Češke besede predstavile raskoš njihove kulture

 

Tradicionalni Dan češke kulture Češka beseda Bjeliševac organizirala je i ove godine i to pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH.

Na samome početku predsjednica Češke besede Bjeliševac, Alenka Hruška, pozdravila je sve nazočne.

„Žiteljima Zlatne doline Česi su donijeli svoju kulturu i njome obogatili život ovdje.“ rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha te zahvalio svim sudionicima na promicanju raznolikosti i druženju.

Nazočne je pozdravio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Kutjeva Branko Vido te istaknuo kako je važno držati do svoje kulture.

Tri pjevačke skupine koje su svojim nastupom pokazale raskoš češke kulture su češke udruge iz Kaptola, Bjeliševca i Garešnice. Sve tri skupine ujedno su zaednički otpjevale češku himnu. Potom se Češka beseda Bjeliševac predstavila mješovitom i muškom skupinom, Kaptol mješovitom skupinom, a Garešnica ženskom skupinom uz glazbenu pratnju harmonikaša i trubača.

Pjesnikinja Mira Šulc čitala je stihove iz svojih zbirki, a program je okončan pjesmama dijela glazbenog sastava Bohemia iz Kaptola. To su trubač Mario Vrba, harmonikaš Goran Hruška te solistice kao duet Štefica Tauš i Jozefina Vernot.

 

Foto: pozega.eu

Pročitano 1936 puta