Srijeda, 21 Prosinac 2022 09:13

Biskup Škvorčević pohodio Dom za starije i nemoćne osobe u Požegi

U okviru svojih predbožićnih pastoralnih programa, požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je Dom za starije i nemoćne osobe u Požegi i ondje s vodstvom, djelatnicima i stanovnicima navedene ustanove slavio svetu misu. Započinjući slavlje, biskup je pozdravio okupljene, među kojima su bili i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha te ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega Vjekoslav Potočanac. Istaknuo je kako za nekoliko dana dolazi Božić te su mnogi zauzeti različitim poslovima u njegovoj pripravi. Spomenuo je kako je od izvanjske pripreme puno važnija duhovna te ih je potaknuo da ovom svetom misom nastoje otvoriti svoja srca za Božju blizinu kako bi Božić bio događaj iskustva prisutnosti Isusa Krista u njima.

Na početku homilije biskup Škvorčević je podsjetio okupljene na pobjedu hrvatske nogometne reprezentacije i osvojeno treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kataru, kazavši kako je razumljivo radovati se onom što su nogometaši postigli, ali da je od daleko većeg značenja ono što je Bog ostvario za nas u Isusu Kristu te da je zbog toga potrebno radovati se njegovu rođendanu. Istaknuo je da nas na svoj način na to upućuju i naviještena sveta čitanja.

Završavajući homiliju, biskup je kazao okupljenim korisnicima Doma kako je razumljivo da od njegovih djelatnika očekuju pomoć u svojim slabostima. No, potaknuo ih je da se svakodnevno otvaraju Božjim mogućnostima te on u njihovim slabostima i nemoćima ostvari u njima ono što je samo njemu moguće, ponavljajući poput Marije: „Neka mi bude po tvojoj riječi!“

U ime korisnika i djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe na svršetku misnog slavlja riječ zahvalnosti i božićnu čestitku biskupu Antunu uputila je ravnateljica Ružica Alaber te uručila prigodni poklon, a korisnica Margareta Janeš Puač pročitala je biskupu božićnu pjesmu koju je napisala. Uzvraćajući na čestitku, biskup je poželio da na korisnike i djelatnike Doma siđe obilje Božjeg blagoslova prigodom svetkovine Isusova rođenja, te unatoč svim nevoljama žive radost, poštovanje i povjerenje jedni prema drugima. Još je na kraju zahvalio onima koji korisnicima nastoje biti dobri: gospođi ravnateljici i njezinim suradnicima, kao i prisutnim svećenicima koji služe njihovim dušama. Posebnu zahvalu uputio je učenicima Katoličke osnovne škole, koji su svojom pjesmom uzveličali sveto slavlje. Kratkim razgovorom s djecom posvjedočio je starijim osobama i djelatnicima Doma vjerničko značenje Božića u čijem je središtu Isus Krist svojim božanskim svjetlom i snagom. Susret je završio pjesmom „Narodi nam se Kralj nebeski“.

Izvor: Požeška biskupija

Pročitano 560 puta