Srijeda, 21 Prosinac 2022 14:51

Tradicionalna podjela posnih obroka i ovoga Badnjaka u Požegi i Pleternici

 

Tradicionalno i ove godine na Badnjak, obrtnici Obrtničke komore Požeško-slavonske županije, Udruženja obrtnika Požega i Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika u suradnji s Požeško-slavonskom županijom, Gradom Požega i Gradom Pleternica organiziraju prigodnu akciju podijele posnih obroka građanima. Ove godine pripremili su 1000 porcija posnog obroka, a podjela će biti održana u Požegi i Pleternici.

Zamjenik županice Ferdinand Troha pohvalio je dugogodišnju akciju i pozvao sve građane da dođu ove subote u Šetališnu zonu.

 „Uz ovu hvalevrijednu akciju, Badnjak će nam uveličati i doček Djeda božićnjaka te besplatna vožnja kočijom od 10 do 12 sati. Najavila bih i Božićni sajam u organizaciji Turističke zajednice Grada Požege, koji će se od 22. do 24. prosinca održati u Šetališnoj zoni. Tu su i brojni popratni programi, glazbeni nastupi koji očekuju sve za vrijeme trajanja Božićnog sajma. Pozivamo sve da budu dio priče Adventa u Požegi.“ – rekla je pročelnica Maja Petrović.

Podjela se svake godine održava i u Pleternici te je stoga i zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić pozvao građane Pleternice na ugodno druženje. „Grad Pleternica i obrtnici svake godine organiziraju ovu akciju, jedno blagdansko druženje u mirnijem tempu. Badnjak je dan kad je sve opuštenije, uvijek je to jedna lijepa akcija, građani mogu razmijeniti iskustva s obrtnicima, provesti tih par sati zajedno. Mladi iz Pleternice tradicionalno će dijeliti medenu rakiju, a vjerujem da nas očekuje jedno lijepo i ugodno druženje tog dana.“ – rekao je Domagoj Katić.

Devetu godinu za redom organizira se ova akcija, a ove godine dijelit će se perkelt od soma.

„Podijelit ćemo 1000 posnih obroka u Pleternici 24. prosinca ispred Gradske kuće u 10 sati. U Požegi će podjela biti u 11 sati, ispred zgrade Suda u Šetališnoj zoni. Ovo je jedna u nizu akcija kojom želimo poručiti kako su obrtnici vitalni dio svake zajednice. Potvrđuje to i godina koja je na izmaku, jer obrtništvo konačno bilježi pozitivne pomake, povećano je otvaranje novih obrta, kao i zapošljavanje kod obrtnika. S danom 21.12.2022. godine brojimo 1238 obrta, što je povećanje u odnosu na prosinac 2021. godine. Imamo prijavljenih žena u obrtu 382 i muškaraca 1875. Ukupno vlasnika obra je 1257, a ukupno zaposlenih u obrtima je 2733.“ – rekao je predsjednik Udruženja obrtnika Požega Željko Pojer.

Na kraju je predsjednik Obrtničke komore Zlatko Špiranec pozvao sve građane Požege i Pleternice da dođu besplatno kušati pripremljeni obrok.

Pročitano 2029 puta