Utorak, 27 Prosinac 2022 10:21

Obilježena 31. obljetnica oslobađanja zloglasnog neprijateljskog uporišta u Bučju

 

Naselje Bučje smješteno je na samom rubu nekadašnje Općine Pakrac, a postalo je poznato po zloglasnom logoru kroz koji je prošlo tristotinjak logoraša. Prije 31 godinu, 26. prosinca 1991. godine, Bučje je oslobođeno od neprijatelja. Tog Božića hrvatski vojnici oslobodili su nekoliko okupiranih naselja na pakračkom području - Dragović, Španovica, Kamenska, Mijači, Ožegovci i Popovac, dok je Bučje ostalo u svojevrsnom okruženju. Međutim, okupatori su ubrzo svladani te su se već drugog dana Božića u ovom naselju sastali pripadnici 123. požeške brigade HV-a, pripadnici 127. virovitičke brigade HV-a te pripadnici 136. slatinske brigade HV-a.

U organizaciji Zajednice udruga HVIDRA-e Požeško-slavonske županije, pored spomen obilježja kraj kapelice posvećene sv. Antunu Opatu, obilježena je 31. godišnjica pobjedonosne akcije Hrvatske vojske. Počast poginulim braniteljima i civilima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo Ministarstva obrane predvođeno državnim tajnikom Špirom Janovićem, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, čelnici Požeško-slavonske županije, županijskih gradova i općina, te predstavnici vojske i policije.

U ime organizatora, sve prisutne pozdravio je predsjednik HVIDRA-e Požeško-slavonske županije Stipan Grgić. „Na današnji dan 1991. godine, kad se prešlo ova brda, prošlo Bučje i krenulo prema Pakracu, Lipiku i dalje prema zapadu Slavonije, nad Pakracom se pojavilo sunce. Puno naših kolega i suboraca je stradalo, puno ih je ostalo bez zdravlja, ali zato smo mi tu koji se moramo sjećati, odavati im počast i gajiti ove vrijednosti koje sada imamo.“ - rekao je Grgić.

U ime Grada Pakraca i tamošnjih braniteljskih udruga ovom prigodom svima prisutnima obratio se  predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić. „Krajem 1991. godine u zapadnoj Slavoniji oslobođeno je 2300 kvadratnih kilometara što je najveća oslobođena površina sve do „Oluje”. Tim činom pokazali smo da možemo osloboditi svoju domovinu.“ - istaknuo je Ivančić.

Županica Antonija Jozić podsjetila je kako je krajem 1991. godine oslobođeno područje bivše općine te kako je to bilo teško vrijeme za Hrvatsku jer se dogodio zločin u Vukovaru, Škabrnji. „Nakon oslobođenja Lipika  6. prosinca, sjajnim operacijama ovdje na području zapadne Slavonije oslobođeno je zloglasno četničko uporište Bučje. Time je hrvatskom narodu ulivena nada da će obrambeni Domovinski rat biti uspješan, da će se Hrvatska osloboditi, da će biti neovisna i suverena onako kako su sanjale generacije prije nas. Svi mi koji ovdje dolazimo dužni smo dolaziti svake godine, odati počast svima onima kojih danas nema, svim onim znanim i neznanim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote utkali u temelje neovisne i suverene Republike Hrvatske. Ali svi vi hrvatski branitelji i svi mi danas zajedno moramo svjedočiti istinu o obrambenom Domovinskom ratu, kako nam se 31 godinu poslije Domovinskog rata ne bi događalo da se plasiraju različite drugačije teze u ovaj naš slobodni prostor, teze o nekom drugačijem Domovinskom ratu nego što ga mi znamo. Domovinski rat obrambeni je rat Republike Hrvatske, Hrvatska se branila nad napadima i pokušajima osvajanja nekih drugih i stoga tu istinu prenosimo dalje.“ -  rekla je županica Jozić.

Državni tajnik Špiro Janović u svome obraćanju podsjetio je kako je krajem 80-ih godina u Beogradu Srpska akademija znanosti napravila plan, tzv. memorandum, kojim je Hrvatsku trebalo podijeliti na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. „Vremena su tada bila vrlo crna za Hrvatsku. Ovdje smo bili svjedoci prve sustavne akcije kojom je Hrvatska pokazala da su hrvatska vojska i policija u stanju izvršiti koordinirane ofenzivne oslobodilačke akcije. Ne radi se samo o jednoj akciji i jednoj pobjedi, radi se pobjedi i oslobađanju niza uporišta neprijatelja. Tada su postavljeni temelji novih velikih pobjedničkih akcija, sve do Oluje. Zato se moramo podsjećati, jer sve ovo nama nije poklonjeno nego je izboreno krvlju našeg naroda, suzama i patnjom obitelji poginulih i nestalih, zalaganjem i hrabrošću nas koji smo se ovdje okupili.“ – rekao je Janović.

Izvor fotografija: pozeskivodic.com

Pročitano 1489 puta