Četvrtak, 26 Siječanj 2023 13:13

Za mjere aktivne politike zapošljavanja na području pet slavonskih županija uloženo je 1,3 milijarde kuna za oko 42 tisuće osoba

 

„Regionalna konferencija tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema“, na kojoj su predstavljene nove prilike u okviru Europskog socijalnog fonda plus (ESF+), kao i mjere aktivne politike zapošljavanja, održana je u Osijeku, a tom prilikom održana je i panel rasprava na temu perspektive novih politika na tržištu rada.

Uz ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića, konferenciji su prisustvovali i državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Josip Pavić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, rektor osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Vlado Guberac, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, te zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek Golinac.

Ovom prigodom ministar Piletić istaknuo je kako u posljednjih šest godina Republika Hrvatska bilježi snažan rast zaposlenosti i gotovo 60 posto manje dugotrajno nezaposlenih te je naglasio kako je pred Hrvatskom razdoblje modernog tržišta rada koje će pružiti mnoge mogućnosti koje će podrazumijevati rastuću potražnju za kvalificiranom radnom snagom, kao i ulaganje u cjeloživotno obrazovanje.

Na konferenciji je također rečeno kako je za Europski socijalni fond plus (ESF+) osigurano 2,2 milijarde eura, a ono što je najvažnije je da će se njime financirati nastavak projekta "Zaželi", čiji će slijedeći javni poziv biti strukturiran tako da se ugovori dodjeljuju na tri godine.

"S obzirom da su ti programi do sada bili kratkoročni, po šest mjeseci, a prije toga po godinu dana, rekli smo da će sljedeći javni poziv biti strukturiran tako da se ugovori dodjeljuju na tri godine. Tako će usluga biti sigurnija i trajnija i za korisnike pomoći u kući i za one koji tu uslugu provode.“ - istaknuo je ministar Piletić te podsjetio kako se time prevenira institucionalizacija i smještaj starijih i nemoćnih osoba u domove, a omogućuje se da dugotrajno nezaposlene žene dobiju priliku na tržištu rada i zaposlenje.

Na održanoj konferenciji naglašeno je kako je na području pet slavonskih županija uloženo 1,3 milijarde kuna za mjere aktivne politike zapošljavanja za oko 42 tisuće osoba.

„Tu su i financijska sredstva za osobne asistente, pomoćnike u nastavi, za digitalizaciju i informatizaciju ustanova od HZMO-a i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZZ).“ – rekao je ministar Marin Piletić.

Izvor fotografija: Kristijan Toplak

Pročitano 3162 puta