Subota, 18 Veljača 2023 10:47

Otvoren prvi Muzej bećarca u svijetu: Vrijedan projekt čuvanja baštine za naraštaje koji tek dolaze - „Evo muzej usred Pleternice, ponos grada, a i okolice“

 

Prekogranični projekt „Kulturna ruta bećarca i gange“, iz kojega je nastao i sam prostor Trga bećarca, rezultat je višegodišnjeg rada Grada Pleternice i partnera Tomislavgrada. U njegovom fokusu je kulturno-turistička valorizacija dvaju fenomena nematerijalne kulturne baštine: napjeva bećarca u Pleternici i Slavoniji te napjeva gange u Tomislavgradu i Hercegovini. Muzej bećarca nastao je kao dio „Svijeta graševine“, jedinstvenog projekta koji koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije, zamišljenog kao podrška vinarima i turističkom sektoru Požeško-slavonske županije.

Ovom velikom svečanom događaju, kako za Pleternicu, tako i za cijelu Požeško-slavonsku županiju te ostale županije u kojima se poštuju tradicija i običaji zlatne nam Slavonije, prisustvovali su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, ravnateljice i direktorice pleterničkih javnih ustanova, te brojni drugi uvaženi gosti iz javnog, političkog, vjerskog i društvenog života.

Gradonačelnica Šarić poželjevši svima dobrodošlicu u Grad Pleternicu, ponosno je istaknula kako je Pleternica grad bećarca, grad koji ruši predrasude malih gradova u ruralnim sredinama i pomoću europskih fondova mijenja vizure, sadržaje i navike. “Zajedništvom, napornim radom i nesebičnim davanjem za dobro, tim Pleternice odlučno korača - projekt po projekt. Kada kažu da Europa donosi izazove, mi odgovorimo tako da od Europe uzmemo ono najbolje. Kada kažu da dolazi ubrzani razvoj, nametnute vrijednosti i neke nove navike, mi odgovorimo kako je naš izbor ići naprijed, ali u okvirima kako to naši sugrađani žele. Kada se spotaknemo i ne znamo u kojem pravcu ići, pokucamo na vrata naše Vlade RH i kroz njihovu podršku pronađemo put k cilju. Kada radimo velike stvari kao što je naš Muzej bećarca okupimo stručnjake raznih područja, baštinike koji baštinu žive, izvučemo iz ormara naših baka najvrjednije blago i pomoću europskih sredstava stavimo to u funkciju turizma i cijele zajednice.“ - odlučno i ponosno istaknula je gradonačelnica Pleternice.

„Ključna riječ je zajedništvo kojim stvaramo neraskidive odnose te time osiguravamo održivost naših projekata. Ovdje u Muzeju bećarca išli smo i korak više, opremili smo prostor u kojem svakodnevno živi cijela jedna ponosna regija.“ - rekla je gradonačelnica Šarić zahvalivši svima koji su potporom, savjetom, idejom i na bilo koji način u zadnjih deset godina sudjelovali u priči o Pleternici i gradu bećarca te naglasila kako je ovaj veliki projekt za jedan mali grad živi dokaz kako se zajedništvom zaista mogu pomicati planine. „Ovaj prostor je zajedništvo Slavonije, Baranje i Srijema, on prezentira ono najbolje od nas, baštini naše pretke i obvezuje naše nasljednike.” - zaključila je Marija Šarić.

Cijeli projekt zajedno s radovima na Trgu i unutarnjim uređenjem Muzeja u vrijednosti je više od 5 milijuna eura što je velikim dijelom financirano europskim sredstvima. Grad Pleternica započeo je projekt kojim je vodstvo ovoga malog, pitomog gradića u srcu Slavonije, odlučilo graditi brend svojega grada, ne samo za kulturu već i za sve ostale segmente koji čine jednu gradsku cjelinu, a prepoznavši potencijal i bogatstvo bećarca koji je na ovome području utkan u tradiciju šokaca, graničara i paura.

U procesu razvoja sadržaja intenzivno se surađivalo s brojnim restauratorima, prikupljeno je više od 200 predmeta iz svih dijelova Šokadije, pa i Mađarske, koji su restaurirani i stručno pripremljeni za izlaganje u novonastalom Muzeju. Ostvarena je bliska suradnja s više od 20 KUD-ova te brojim istaknutim pojedincima iz lokalnih zajednica. Naime, bećarac se nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine te se također i iz toga razloga inzistira na načinu očuvanja kulturnog dobra, a Grad Pleternica odlučio je to učiniti upravo kroz Muzej bećarca.

Županica Antonija Jozić koja je začetnica ovoga projekta, pozdravivši sve nazočne istaknula je kako se otvaraju vrata Muzeja bećarca - bećarca, top fenomena koji je baštinski i identitetski element Slavonije, Baranje i Srijema. „Danas sam posebno ponosna, ne samo radi činjenice što otvaramo vrata Muzeja, ponosna sam na ljude oko sebe, na sve vas s kojima imam čast surađivati i raditi, na sve koji ste predano, odgovorno i odvažno slagali mozaik ovog velikog projekta, kao i svih drugih brojnih projekata diljem naše županije, ostvarujući okruženje rasta i razvoja unatoč svim globalnim izazovima. Činjenica je da smo u fazi strateškog planiranja razvoja Pleternice željeli pronaći nišu preko koje bi se pozicionirali na turističkoj karti Hrvatske. Vjerujem da je s bećarcem to postignuto i da to može biti okidač daljnjeg turističkog razvoja i Požeško-slavonske županije i cijele Slavonije. Budimo ponosni na ostvareno jer bećarac je Slavonija, a Slavonija je bećarac.” - rekla je županica Jozić.

„Njegovanje našeg kulturnog identiteta, zaštita baštine, podrška stvaralaštvu i kreativnim industrijama, promocija hrvatske kulture i umjetnosti u domovini i svijetu te međunarodna suradnja ostaju naše trajne zadaće“. - Rečenica je to iz Programa Vlade Republike Hrvatske za razdoblje 2020.-2024., a u toj rečenici eto i našeg Muzeja bećarca - kulturnog identiteta Slavonije, Baranje i Srijema, baštine i stvaralaštva.“ - rekla je županica obrativši se predsjedniku Vlade RH te istaknula kako Požeško-slavonska županija opetovano dokazuje kako se i male regionalne samouprave mogu razvijati, koristiti europske fondove i čuvati nacionalni identitet.

„Dokazujemo kako imamo odlučnosti provoditi zacrtane ciljeve, ne samo svoje županije već i Vlade RH. U tom kontekstu i kontekstu daljnjeg razvoja naše županije i dalje očekujemo podršku u provedbi svih naših lokalnih politika, posebice u dijelu privlačenja investicija i investitora u naše županije.“ - rekla je županica Jozić te u ime svih žitelja Požeško-slavonske županije, gradonačelnici Šarić i cijelom njezinom timu čestitala na završetku sjajnog projekta koji će zasigurno generirati turistički razvoj naše županije i Slavonije u cjelini.

„Izraze zahvale upućujem Vladi Republike Hrvatske jer prepoznajete i dajete podršku programima i projektima koji doprinose razvoju ovog ponosnog i baštinski bogatog dijela Lijepe naše - naše Slavonije.“ - zaključila je svoj govor županica Jozić.

Prigodnim riječima okupljenima se obratio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je ujedno otvorio Muzej bećarca pohvalivši sve projekte i rezultate koji dolaze iz Požeško-slavonske županije. “Drago mi je da je ovaj projekt, identitetski, bio uvršten u jednu veliku zajedničku političku, dogovorenu aktivnost koja se zove Projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Taj projekt je od 2016. godine stavio u fokus, u prioritet Vlade RH i svih resora, da zajednički pomognemo dignuti Slavoniju, svih pet županija, te učinimo ono što možda nije učinjeno u godinama prije, pokažemo koliko nam je važno da se Slavonija razvija, da se u nju ulaže, da se ovdje kreiraju radna mjesta, da naši mladi ostaju ovdje na svojoj zemlji. Posebno mi je drago što je, 12 godina od kada je bećarac uvršten na listu nematerijalne baštine UNESCO-a, kroz različite faze i prekogranične suradnje, a sada i ovog projekta koji je širi od Pleternice, došlo do razine da otvaramo ovaj Interpretacijski centar Muzej bećarca. Bećarci su za sve nas veliko veselje, velika ugoda, istinski šarm i kreativnost, ono što krasi i naše ljude ovdje u Slavoniji.“ – rekao je premijer Plenković te poručio kako će se nastaviti ulagati u Slavoniju, ne samo u infrastrukturne projekte, zaštitu okoliša, energetiku, poljoprivredu i poduzetništvo, već i ovakve niše kulturnog i tradicijskog karaktera te svega onoga što nas čini Hrvatima.

Pročitano 2494 puta