Srijeda, 08 Ožujak 2023 22:23

Održana prva ovogodišnja sjednica Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije

 

Županijska Skupština u prostoru Velike županijske vijećnice održala je svoju 11. po redu sjednicu, na kojoj je uz predsjednika Vinka Kasanu te 25 županijskih vijećnika, prisustvovala i županica Antonija Jozić zajedno sa svojim suradnicima.

Na dnevnom redu nalazile su se ukupno 23 točke koje su usvojene od većinske strane vijećnika, a prva ovogodišnja sjednica bila je prilika i za jednoglasno donošenje odluke o laureatima koji će u travnju, u prigodi Dana županije biti nagrađeni za razna postignuća.

Tijekom Aktualnog sata na kojemu su vijećnici aktivno postavljati pitanja obraćajući se županici Jozić bilo je raznih tema, a jedna od njih ticala se i budućih projekata iz novog ITU mehanizma putem kojega se značajna sredstva usmjeravaju u grad Požegu.

„Na našim koordinacijama gradonačelnika i načelnika uistinu se bavimo velikim projektima, a govorimo li o gradu Požegi, teme razgovora su novi ITU mehanizam putem kojega se značajna sredstva usmjeravaju upravo u to područje, a naravno osim Požege kao administrativnog područja, na ITU područja priključeni su i grad Pleternica te općine Jakšić, Kaptol, Brestovac i Velika. Strategija ITU područja je usvojena, a projekti se prijavljuju pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, gdje će biti odlučeno o dodjeli tih sredstava.“ – istaknula je županica te dodala kako je vezano za Požegu u samom ITU programu bitno rješavanje uistinu velikog problema ako se govori o komunalnoj infrastrukturi i identitetu grada, a to je Trg Svetog Trojstva te rješavanje same jezgre Grada na koju se nadovezuju i tržnica te neki novi sadržaji.

„Mislim da je kroz ITU mehanizam Požegi dana ogromna prilika da riješi samo srce grada te da se nakon toga krene u sljedeće faze među kojima bi zasigurno bila i rekonstrukcija ulice koju često spominjemo, a to je Županijska ulica.“ – rekla je županica Jozić.

Županica se također osvrnula i na trenutno izvođenje radova i probleme na državnoj prometnici Frkljevci/Kadanovci, istaknuvši kako se to pitanje rješava, ali isto tako i da školarci s tog područja zasigurno neće ostati bez školskog prijevoza.

„Živimo s činjenicom da imamo probleme na toj dionici, ali ono što mogu reći je to da je prošli ponedjeljak u prostorima Grada Pleternice organiziran sastanak na koji su se odazvali izvođač radova, predstavnik Hrvatskih cesta, županijski Upravni odjel za obrazovanje, ravnatelj škole te načelnik PU Pleternica. Mislim da je model koji se tiče prometovanja tom dionicom riješen, samo je potrebna bolja koordinacija onih koji izvode radove, ali i nas koji tamo prolazimo, jer se tom dionicom zaista ne poštuje zabrana prometovanja te je iz tog razloga predstavnik PU Pleternica i sudjelovao na sastanku upravo kako bi se izvođaču radova pokušalo osigurati neometano izvođenje radova.“ – rekla je županica te istaknula kako vjeruje da se dobrom koordinacijom taj problem uspješno može riješiti.

Jedna od važnih točki Dnevnoga reda bio je i prijedlog Odluke o dodjeli županijskih nagrada, za koju je nakon provedene rasprave, Odbor za dodjelu županijskih nagrada Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije, a temeljem Javnog poziva za dostavu prijedloga za dodjelu županijskih nagrada PSŽ, predložio da Nagradu Požeško-slavonske županije za životno djelo dodijeli prof.dr.sc. Krunoslavu Matešiću, glavnom uredniku Naklade „Slap“, Godišnju nagradu Požeško-slavonske županije za 2022. godinu Centru za pružanje usluga u zajednici Lipik, Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu „Vijenac“ Požega, Dočasničkoj školi „Damir Tomljanović Gavran”, NK Jakšić te Vladimiru Štibriću, turističkom vodiču, piscu i putopiscu za televiziju, što su županijski vijećnici jednoglasno prihvatili.

Između ostaloga, prihvaćen je i prijedlog Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Požeško-slavonske županije, prijedlog Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima županije, prijedlog Odluke o plaćama i drugim pravima iz radnog odnosa dužnosnika Požeško-slavonske županije, a Županijska skupština također je prihvatila i prijedlog Odluke o naknadi mrtvozornicima za obavljanje pregleda osoba umrlih izvan zdravstvene ustanove na području Požeško-slavonske županije.

Pročitano 625 puta