Petak, 17 Ožujak 2023 09:45

Vjeronaučno natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola Požeške biskupije

U organizaciji Katehetskog ureda Požeške biskupije, Agencije za odgoj i obrazovanje i Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Požeško-slavonske županije,  održano je biskupijsko (županijsko) natjecanje iz vjeronauka za osnovne te trogodišnje i četverogodišnje srednje škole na području Požeške biskupije. Natjecanje je za osnovne škole održano u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi, a za srednje škole u Katoličkoj gimnaziji u Požegi. Tema natjecanja bila je „Naša draga svetišta.“

Biskupijskom natjecanju prethodila su školska natjecanja u šest županija na kojima se prostire Požeška biskupija, a sudjelovale su 44 osnovne škole, 14 četverogodišnjih i 3 trogodišnje srednje škole.

Svi sudionici natjecanja okupili su se najprije u Dvorani sv. Terezije Avilske gdje ih je, nakon molitve, u ime škola domaćina pozdravio Frano Barišić, ravnatelj Katoličke osnovne škole u Požegi te im izrazio dobrodošlicu. Predstojnik biskupijskog Katehetskog ureda Marijan Pavelić zahvalio je svima koji su uključeni u organizaciju biskupijske razine natjecanja iz vjeronauka, napose školama domaćinima i članovima povjerenstava za provedbu natjecanja. Okupljene je pozdravio i Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonske županice, izražavajući dobrodošlicu u grad Požegu, osobito sudionicima iz drugih županija, uz želje za što bolji uspjeh u natjecanju.

Nakon provedenog natjecanja, proglašene su najuspješnije ekipe. Prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojila je OŠ „Mato Lovrak“ Nova Gradiška (vjeroučenici Ella Conjar, Nikola Lovrić, Korina Ljubičić, Marta Pernar i mentorica Andrijana Petrović). Drugo mjesto je osvojila OŠ Vladimira Nazora, Daruvar (vjeroučenici Marija Arabadžić, Marina Bartoniček, Ivan Nehvatal, Ana Šugić i mentorica Tihana Petković). Treće mjesto osvojila je OŠ „Matija Gubec“ Cernik (vjeroučenici Klara Kulić, Fran Miškulin, Matej Podkonjak, Lucija Sokić i mentorica Ksenija Savi).

U kategoriji trogodišnjih srednjih škola prvo mjesto je osvojila Obrtnička škola Požega (vjeroučenici Karlo Bušić, Katarina Pavlić, Vinko Peula, Anamaria Skorup i mentor Jozo Glibo) dok je u kategoriji četverogodišnjih srednjih škola prvo mjesto osvojila je Gimnazija Nova Gradiška (vjeroučenici Edi Conjar, Monika Delić, Domagoj Ivanišević, Nastja Lovrić i mentor Marko Milaković). Drugo mjesto osvojila je Katolička gimnazija s pravom javnosti u Požegi (vjeroučenici Ana Lisec, Ljubica Marković, Nina Milevoj, Robert Valenta i mentor Tomislav Dokoza), a treće mjesto Gimnazija Požega (vjeroučenici Klara Filić, Helena Jelčić, Gabriel Rašić, Leona Zorić i mentor Ivo Grbeš).

Predstojnik Katehetskog ureda Marijan Pavelić čestitao je najuspješnijima, a jednako tako i ostalim ekipama, udijelivši im priznanja kao uspomenu za sudjelovanje na biskupijskom natjecanju iz vjeronauka.

Najuspješnije ekipe osnovnih i četverogodišnjih srednjih škola te prvu ekipu trogodišnjih srednjih škola zajedno s vjeroučiteljima mentorima u Biskupskom domu primio je požeški biskup Antun Škvorčević. Pozdravljajući ih i izražavajući radost zbog susreta, biskup je vjeroučenicima čestitao što su se u natjecanju iz vjeronaučnog znanja svrstali među pobjednike. Na kraju biskup je zahvalio vjeroučenicima što su zajedno sa svojim vjeroučiteljima mentorima odlučili sudjelovati na vjeronaučnom natjecanju znanja te im čestitao na postignutom uspjehu.

Pobjedničke ekipe biskupijskog natjecanja iz vjeronauka iz osnovne i srednje škole predstavljati će Požešku biskupiju na državnoj Vjeronaučnoj olimpijadi koja će se održati od 8. do 10. svibnja 2023.

 

 

Izvor: pozeska-biskupija.hr

Pročitano 263 puta