Ponedjeljak, 27 Ožujak 2023 14:37

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održana 10. „Šokačka rapsodija“

 

Više od stotinu tamburaša „Šokačke rapsodije“ ponovno je ispunilo veliku koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski, a između ostalih, ovogodišnjem susretu s bogatom kulturnom tradicijom Slavonije, Baranje i Srijema prisustvovao je i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Ukupno 125 tamburaških virtuoza i njihovi gosti: Amira Medunjanin, Vlatka Kopić-Tena, Dino Jelusić i Mirko Švenda-Žiga, brojnoj publici pripremili su nezaboravnu tamburašku večer. Koncert je započeo pjesmom „Slavonijo, najljepša zemlja si ti“, a završio s „Kad tambure zašute“, spletom pjesama u sjećanje na legendarnog Stipu Bogutovca.

Više od stotinu glazbeno obrazovanih tamburaša izvelo je rapsodiju nekih od najljepših slavonskih tamburaških pjesama, a ljubitelji tamburice uživali su u koncertnoj glazbi domaćih i inozemnih autora, sevdahu, glazbi Međimurja, kao i u tamburaškoj izvedbi jedne od najslušanijih rock-pjesama svih vremena.

Puna dva sata publika je imala priliku uživati u izvedbama orkestra i gostiju koji su i za ovogodišnji koncert imali višemjesečne pripreme, a kako bi 125 tamburaša zvučalo kao jedno pobrinuli su se slavonski dirigenti Damir Butković i Marko Sesar, kojima se i ove godine priključio Alan Bjelinski.

Jedni od najboljih hrvatskih tamburaša sinoć su pokazali svoju veliku ljubav prema tradicijskom instrumentu, ali i vjeru u to da je tamburi mjesto na hrvatskoj suvremenoj glazbenoj sceni, a pristigli su iz Subotice, Srijemske Mitrovice, Županje, Osijeka, Đakova, Semeljaca, Požege, Slavonskog Broda, Vrbovca, Varaždina i drugih mjesta, sve do Brinja, a uz njih je tradicionalno kao i svake godine do sada pristiglo i gotovo dvije stotine folkloraša iz četiriju slavonskih županija.

Izvor fotografije: Šokačka rapsodija

Pročitano 606 puta