Ponedjeljak, 03 Travanj 2023 08:37

STEM FEST Slavonija u Požegi

 

„Kreativna STEM revolucija u Slavoniji“ projekt je jačanja kapaciteta Dječjeg kreativnog centra DOKKICA i Udruge za razvoj zajednice Kreaktiva za razvijanje održivih programa aktivnog uključivanja djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a na području istočne Hrvatske, u svih pet slavonskih županija, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH.

U mjesecu travnju u gradu Požegi održat će se dvodnevni javni događaj „STEM FEST Slavonija“ čija je svrha popularizirati znanost kroz STEM pristup kod djece, mladih i opće popularizacije građana u četiri slavonske županije. Cilj ovoga događaja je okupiti djecu, mlade i građane, te im omogućiti sudjelovanje u edukativnim aktivnostima usmjerenima na STEM.

Na Trgu Svete Terezije u Požegi, dana 20. i 21. travnja, u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i Gradom Požegom, održat će se aktivnost koja je dio projekta „Kreativna STEM revolucija u Slavoniji“ koji provodi Dječji kreativni centar DOKKICA iz Osijeka u partnerstvu s Udrugom za razvoj zajednice Kreaktiva, Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Građevinskim i arhitektonskim fakultetom Osijek, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek i Tehničkom školom Nikole Tesle Vukovar.

Prvi dan manifestacije od 11:00 do 16:00 sati provodit će se STEM radionice za organizirane grupe učenika osnovnih škola, a nakon toga u okviru programske aktivnosti STEM FAMILY, roditelji i djeca moći će sudjelovati u različitim STEM aktivnostima.

Za drugi dan manifestacije planirano je predstavljanje projekta „Kreativna STEM revolucija u Slavoniji“ i jedinstvenih STEM učila koje je osmislio projektni tim u sastavu predstavnika nositelja i partnera projekta, a od 10:00 do 11:00 sati planirana je STEMOLOVKA - susret predstavnika, ustanova, tvrtki, udruga i pojedinaca koji djeluju u području STEM-a. Nakon toga, od 11:00 do 14:00 sati provodit će se STEM radionice za organizirane grupe učenika srednjih škola, te od 14:00 do 16:00 sati održat će se tribina za mlade „Kako znanost mijenja svijet“, na kojoj će gostovati astrofizičarka prof. dr. sc. Vernesa Smolčić. Od 16:00 do 17:00 sati slijede otvorene radionice za sve zainteresirane građane u okviru programske aktivnosti PROBAJ STEM, dok će na samome kraju, u 17:00 sati uslijediti predstavljanje rezultata dvodnevnih aktivnosti i zatvaranje manifestacije.

Organizacijskom timu na manifestaciji će se pridružiti predstavnici osječke IT tvrtke ORQA koji će posjetiteljima predstaviti najnoviji proizvod - edukacijski STEM komplet za djecu, koji sadrži elemente za sastavljanje edukacijskog drona za upravljanje uz pomoć FPV video naočala.

Osim u Požegi, događaj će se održavati i u Vukovaru, Virovitici, te u Slavonskom Brodu.

Pročitano 908 puta