Utorak, 11 Travanj 2023 18:07

U prigodi Dana županije održan stručni skup „Inovativni pristup održivom razvoju lokalne zajednice“

 

Požeško-slavonska županija, Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije, Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi te Savjet mladih Požeško-slavonske županije, u prigodi Dana županije koji će se proslaviti dana 14. travnja, organizirali su stručni skup pod nazivom „Inovativni pristup održivom razvoju lokalne zajednice“.

Uz domaćine skupa, županicu Antoniju Jozić, dekana Fakulteta turizma i ruralnog razvoja Borislava Miličevića, ravnateljicu Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senku Horvat, predsjednicu Savjeta mladih Požeško-slavonske županije Laru Mandić, te izlagače i paneliste, ovom zanimljivom i važnom događaju prisustvovali su i članica Europskog revizorskog suda Ivana Maletić, ravnatelj Uprave pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Davor Huška, te gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić zajedno s gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina Požeško-slavonske županije.

Cilj stručnoga skupa bio je predstaviti potencijale i projekte s područja županije koji će imati i imaju pozitivan utjecaj na njezin gospodarski razvoj, turističku ponudu i kvalitetu života svih žitelja, a poduzetnici s područja županije imali su priliku svima prisutnima predstaviti svoje uspješno realizirane projekte te na koji se način kroz njihov trud i rad mijenjaju gospodarske vizure naše županije.

Na samome početku uvodnih obraćanja u ime organizatora skupa svima prisutnima obratila se požeško-slavonska županica Antonija Jozić koja je istaknula kako je motiv za organizaciju ovog događaja bio čuti pozitivne priče i iskustva poduzetnika s područja županije koji su imali hrabrosti, odvažnosti i vizije u Požeško-slavonskoj županiji pronaći nadahnuće za investicije i razvoj poslovanja.

“Ove godine slavimo 30 godina od uspostave lokalne regionalne samouprave kakvu danas poznajemo, a također obilježavamo i 10 godina članstva u Europskoj uniji. U proteklom periodu puno puta sam isticala ogroman i vrijedan posao koji su radili naši gradonačelnici i načelnici. Naše općine, gradovi i Županija uspješno su koristili europske fondove koji su im bili na raspolaganju. Razvijali smo komunalnu infrastrukturu, gradili kapitalne objekte, vrtiće, poduzetničke zone, inkubatore i tehnološke centre, te smo vjerovali da je taj pristup trasiranje puta da naša županija ponovo postane zlatna.“ – rekla je županica Jozić te istaknula kako je sve što je rađeno bilo s ciljem stvaranja uvjeta za život naših žitelja, za život primjeren 21. stoljeću, kao i stvaranja uvjeta za snažan gospodarski razvoj.

„Rezultate ne postižu samo gradovi i općine, rezultate postiže i javni i privatni sektor, znani i neznani sugrađani, a neki od njih danas su ovdje s nama te će sa svima nama podijeliti svoju viziju razvoja naše županije, svatko iz svog kuta gledanja. Svima njima puno je toga zajedničkog - imaju viziju, upornost i hrabrost te vide priliku baš u našoj Požeško-slavonskoj županiji, a ovaj današnji stručni skup posvećen je upravo njima - ljudima s vizijom koji mijenjaju stvari oko sebe.” - naglasila je županica Antonija Jozić.

Članica Europskog revizorskog suda Ivana Maletić održala je uvodno izlaganje na temu financiranja iz EU fondova i njihovu važnost za razvoj lokalne zajednice kroz pregled izvješća Europskog revizorskog suda te istaknula kako je Požeško-slavonska županija od samih početaka bila jedna od vrlo uspješnih pri korištenju pretpristupnih programa pomoći, a također i preko fondova EU u perspektivi 2014./2020.

“Još 2013. godine isticali smo važnost nekih projekata koji su bili vrlo vizionarski, kao da ste predvidjeli ono što će se događati. Antonija Jozić tada je bila gradonačelnica Pleternice i radila na samoodrživoj energetskoj infrastrukturi grada te na tome kako imati obnovljive izvore energije. Pogledajte koliko je to sada u cijeloj Europskoj uniji važno, a koliko je to tada bilo vizionarski. Ovdje u cijeloj županiji ima jako puno projekata energetske obnove i uvođenja obnovljivih izvora energije što je jako pozitivno, a naravno onda se fondovi koriste i za sve ostale segmente, od poduzetničkih centara, centara kompetencija, centara za inovacije preko ulaganja u škole, fakultete i mlade. Europski novci ovdje su korišteni na dobar način, da se potencijal cijele županije podigne na još jednu višu razinu.” - istaknula je između ostaloga Ivana Maletić.

Sudionicima skupa i svim gostima dobrodošlicu su poželjeli i gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić te dekan Fakulteta turizma i ruralnog razvoja Borislav Miličević, a svoja izlaganja održali su i Marijana Lukačević: Arheologija Kaptola – turistički potencijal međunarodnog značaja, Dejan Iličić: Centar umjetne inteligencije Lipik, te Tihana Šutalo: Projekt Shhhuma.

Na panel raspravi sudjelovali su Ana Blažević iz tvrtke Veličko d.o.o., Davor Huška ravnatelj Uprave za financijske i informacijsko-telekomunikacijske sustave Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Thomas Heinz Pandžić iz požeške tvrtke Alles d.o.o., Iva Pranjić iz tvrtke Craft spirits d.o.o., te Marko Šostar s Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi.

Pročitano 726 puta