Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Vojnić: „Poželjeli smo dovesti našu djecu kako bi vidjeli da kulturna baština može biti dio modernog društva“

Vojnić: „Poželjeli smo dovesti našu djecu kako bi vidjeli da kulturna baština može biti dio modernog društva“

Prilikom boravka u Požeško-slavonskoj županiji, koji je potaknut potpisom Sporazuma o suradnji, izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji posjetilo je neke od kulturnih ustanova ovoga kraja.

- Najsnažniji dojam na nas, što sam već spomenula i prilikom potpisivanja sporazuma, je zaista jedno veliko zajedništvo koje ovdje postoji i na kojemu i mi radimo. U Požeško-slavonskoj županiji, županica, gradonačelnici i načelnici donijeli su zajedničku odluku o potpori Hrvatima u Srbiji i nama to u simboličnom smislu jako puno znači, a po svemu što smo vidjeli, velika suradnja postoji i prilikom kreiranja sadržaja i projekata u ovoj županiji – rekla je Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

Prilikom obilaska, među ostalim, izaslanstvo predvođeno predsjednicom Vojnić, posjetilo je Gradsku knjižicu Požega, okarakteriziravši ju kao blago nevidljivo s ulice, a potom su se u Požeškoj kući upoznali s dugom i bogatom poviješću središta županije - interpretiranom na moderan način.

Također, posjetili su i Muzej bećarca u Pleternici gdje su osim istraživanja svijeta bećarca, prisustvovali i otvorenju Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva koje zajedničkim snagama organiziraju gradovi Pleternica i Novska i u sklopu kojih je održan okrugli stol pod nazivom „Glagoljica, pismo koje spaja“.

- Osim velikog gostoprimstva i ljubaznosti zaista smo osjetili kako su ljudi koji ovdje rade posvećeni idejama, vjeruju u to što rade i imaju viziju kako razviti Požeško-slavonsku županiju. Dojmio nas je taj veliki entuzijazam i uistinu smo poželjeli dovesti i našu djecu kako bi vidjeli da kulturna baština može biti dio modernog društva i nešto s čim se možemo ponositi. Svi sadržaji i znamenitosti koje nam je županica Jozić pokazala prikazani su na moderan način, od toga da kada posjetiš Gradsku knjižnicu Požega poželiš čitati knjigu svaki dan, učiti o povijesti Požege sa svim čulima u Požeškoj kući, do toga da dobiješ želju smišljati svoje vlastite bećarce u Pleternici – zaključila je Vojnić.