Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Gimnazija Požega domaćin znanstvenog skupa II. Dani Dubravka Jelčića

Gimnazija Požega domaćin znanstvenog skupa II. Dani Dubravka Jelčića

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi, u suradnji s Gimnazijom Požega, organizirao je znanstveni skup pod nazivom II. Dani Dubravka Jelčića „Ideologija, politika i sudbine u hrvatskoj književnosti i kazalištu“. Voditelj zavoda, akademik Milko Jakšić, istaknuo je kako je organizacija skupa potaknuta zapaženim djelovanjem Dubravka Jelčića u kulturnom i znanstvenom životu Požege.

Domaćin skupa bila je Gimnazija Požega, a u ime učenika i djelatnika, ravnateljica Anita Katić, poželjela je dobrodošlicu te istaknula kako je Gimnazija Požega iznjedrila mnoge uvažene gospodarstvenike, znanstvenike, umjetnike, kulturne djelatnike i zavičajnike na koje je ustanova ponosna, a jedan među njima je i Dubravko Jelčić koji je ostavio duboki trag, kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj razini.

Na samom otvorenju okupljene su pozdravili i zamjenik gradonačelnika Grada Požege Borislav Miličević te zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, zahvalivši Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi i Gimnaziji Požega na organizaciji i očuvanju spomena na lik i djela Dubravka Jelčića.

- Danas se na poseban način spominjemo Dubravka Jelčića koji je ostavio trag i na nacionalnoj razini, ali prije svega on je požeški, jer je u sebi nosio zavičajnost koju je u svom opusu često isticao – istaknuo je Troha.

Uoči predavanja o suodnosu politike, ideologije i sudbine hrvatskoga čovjeka, temeljenih na suodnosu u suvremenoj hrvatskoj prozi, poeziji i dramskom stvaralaštvu/kazališnoj praksi, napose u godinama u kojima je i sam Jelčić radio, upraviteljica zavoda Snježana Jakobović i Ivica Matičević, urednik izdanja, predstavili su časopis „Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi br. 12.“

Naime, časopis sadrži članke s prvog znanstvenog skupa Dani Dubravka Jelčića održanog u listopadu 2022. godine, a najavljen je i njegov nastavak. Kako je poručeno prilikom predstavljanja, cilj je potaknuti predavače na pisanje članaka nakon skupa čime bi se osigurao kontinuitet. Također, najavljen je i kontinuitet održavanja znanstvenih skupova u prigodi Dana Grada Požege pri čemu je ideja izmjenjivanje dana Dubravka Jelčića i Matka Peića, dvojice požeških velikana.