Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Predstavljena nova knjiga autorice Vesne Vlašić "Požega od tragova satkana"

Predstavljena nova knjiga autorice Vesne Vlašić "Požega od tragova satkana"

Prigodom Dana Grada Požege i Dana Matice hrvatske u Požegi, predstavljena je nova knjiga autorice Vesne Vlašić koja nosi naziv "Požega od tragova satkana“ i koja predstavlja dvanaestu knjigu Biblioteke Posegana.

Na predstavljanju knjige u Gradskoj knjižnici Požega o knjizi su govorili gradonačelnik Požege Željko Glavić, ujedno i predsjednik Savjeta Biblioteke Posegana, recenzenti Ivan Trojan i Boris Senker, izdavač Krunoslav Matešić te sama autorica. U ime organizatora, Ogranka Matice hrvatske u Požegi obratila se dopredsjednica Ljiljana Marić.

- Okupljanja oko kulture, umjetnosti, pjesništva i pisane riječi najbolje opisuju Požegu. Požega je postala poznata, ne samo u Hrvatskoj nego i šire, upravo po periodu koji je bio renesansa umjetnosti, odgoja, obrazovanja, kulture, slavnog 18. i 19. stoljeća, kada je Požega bila vodeći centar Slavonije, kada je imala prvu Gimnaziju u Slavoniji, ujedno petu u Hrvatskoj – istaknuo je Glavić.

Kroz sadržaj knjige okupljene je proveo recenzent, dekan Filozofskog fakulteta u Osijeku i predsjednik osječkog ogranka Matice Hrvatske, Ivan Trojan.

- Autorica je dala doprinos hrvatskoj kulturi posebno baveći se zaboravljenom književnicom Herminom Tomić, koja se vrlo rijetko spominje u hrvatskoj književnosti ili se zapravo ne spominje. Ako se spominje onda zapravo kao supruga književnika Josipa Eugena Tomića – istaknuo je Trojan.

Drugi recenzent, prof. emeritus Filozofskog fakulteta u Zagrebu i akademik Boris Senker novo izdanje usporedio je s lepezom.

- Ova knjiga mene neoborivo podsjeća na lepezu, od 25 segmenata, a svaki od tih segmenata je jedna sličica za sebe. No, sve te sličice karakterizira jedna os, a to je Požega - zavičaj. Svaka od tih 25 priča vodi u taj zavičaj, Požegu o kojoj se ovdje govori, a uvijek je povezano i s gospodarstvom i političkim odnosima u ta dva stoljeća – rekao je Senker.

Knjiga Vesne Vlašić je dragulj, ne samo u Biblioteci Posegana, već i u hrvatskom izdavaštvu, naglasio je urednik Biblioteke, Krunoslav Matešić.

- Ima i većih gradova od Požege, ali Požega ima svoju Biblioteku Posegana koja objavljuje djela posvećena povijesti, kao i publicistička izdanja iz područja humanističkih znanosti – rekao je Matešić.

Autorica knjige, koja ostaje u nasljeđe svim budućim generacijama Požežana, Vesna Vlašić, zahvalila se svima koji su doprinijeli tome da knjiga ugleda svjetlo dana. 

- Odlučila sam se baviti požeškim književnicima, posebno malim književnicima i književnicama, koji su nepravedno zaboravljeni, a u našem gradu su ostavili svoj trag. Zato je i naslov ove knjige "Požega od tragova satkana", a s ciljem da se nešto ne zaboravi. Ova knjiga je podsjetnik za sve nas u današnjici, na vrijeme kada je Zlatna dolina bila zaista zlatna i krema hrvatske književnosti – zaključila je Vlašić.

Foto: Požeška kronika