Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Radovi na RCK Panonika: „Ispred nas je desetljeće uistinu velikog ulaganja u obrazovanje na području Požeško-slavonske županije“

Radovi na RCK Panonika: „Ispred nas je desetljeće uistinu velikog ulaganja u obrazovanje na području Požeško-slavonske županije“

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić sa suradnicima, ravnateljicom Marijom Mršo Rajić i predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja obišla je radove na rekonstrukciji i dogradnji Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi, odnosno budućeg Regionalnog centra kompetentnosti Panonika.

Riječ je o trenutno najvećoj investiciji u obrazovanje Požeško-slavonske županije. Vrijednost infrastrukturnog projekta i opreme prelazi osam milijuna eura, a sredstva su osigurana iz europskih fondova i dijelom od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

- Ovo je jedan veliki projekt od kojeg cijela Požeško-slavonska županija puno očekuje. Radi se o modernoj školi, školi 21. stoljeća, a kako je poljoprivreda ovdje strateška grana imamo puno očekivanja od Regionalnog centra Kompetentnosti Panonika. I da će školovati djecu koja mogu odgovoriti izazovima današnjeg vremena i današnjih uvjeta poljoprivrede, ali i ponuditi sve one kompetencije bitne za sugrađane jer ovdje će biti i centar cjeloživotnog obrazovanja – rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

Osim izgradnje infrastrukture i nabave opreme, razvijeno je i verificirano novo zanimanje Agroprocesnitehničar, a u sklopu obrazovanja odraslih, razvijeno je 12 formalnih i 18 neformalnih programa.

- Nadamo se da ćemo iduću školsku godinu krenuti u novim prostorima i s novom opremom, ali i potaknuti naše učenike osmih razreda da se upišu u našu školu. Uz to, kao Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi poboljšati mogućnosti zapošljavanja i bolju upisnu politiku sve djece, vezano za poljoprivredu, zeleno i digitalno - rekla je ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole, Marija Mršo Rajić.

Nakon brojnih projekata u prethodnom razdoblju, prema riječima županice Jozić i idući period obilježit će značajna ulaganja u obrazovni sustav.

- S nama su danas ovdje i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja koji su došli u obilazak pet škola koje su u pilot projektu cjelodnevne škole. Mi smo županija koja se ponosi time da je od jedanaest škola kojima smo osnivač, pet škola u spomenutom pilot projektu. Ostvarili smo 1,5 milijuna eura bespovratnih sredstava za poboljšanje uvjeta u tim školama, u Trenkovu, Velikoj, Brestovcu, Jakšiću i Čaglinu. Kada govorimo o ulaganjima u osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, onda možemo govoriti o milijunima eura jer dobre vijesti su došle iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, idemo u obnovu područnih škola na području grada Kutjeva i općine Velika. Prijavili smo projekte za uspostavu cjelodnevne škole u Kutjevu i u Pleternici. Za Pleternicu nam je to već odobreno i  čekamo daljnja odobrenja projekata od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ispred nas je desetljeće uistinu velikog ulaganja u obrazovanje na području Požeško-slavonske županije – zaključila je Jozić.