Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Skulptura Tatjane Kostanjević na Venecijanskom bijenalu

Skulptura Tatjane Kostanjević na Venecijanskom bijenalu

Na prestižnoj međunarodnoj smotri suvremene umjetnosti, Venecijanskom bijenalu te među 200 umjetnika iz 51 zemlje svijeta, svoju skulpturu izložila je i Tatjana Kostanjević, jedna od najistaknutijih suvremenih hrvatskih umjetnica, koja živi i stvara u Požegi.

Za ovu posebnu prigodu Kostanjević je izradila skulpturu pod nazivom Relevant koja je nastavak njena ciklusa "Terpsihore" i snažne fascinacije ženom kao primarnim umjetničkim motivom i inspiracijom.

Skulptura je izložena u izložbenom paviljonu Europskog kulturnog centra u Veneciji, u vrtu Palazze Mora.

- Nakon poziva Europskog kulturnog centra da predstavim sebe i državu iz koje dolazim uslijedio je posao na izradi dva metra visoke, vitke skulpture. Najprije sam radila u gipsu u ateljeu, a zatim je odlivena u zlatnu broncu.  Skulptura je dobila ime Relevant i nastavak je ciklusa skulptura inspiriranih kompleksnom ulogom žene u današnjem društvu i njezinom nastojanju u održavanju ravnoteže između različitih sfera života. Skulptura Relevant predstavlja savršenstvo i snagu, ali i ranjivost i osjetljivost. Moj rad postavljen je na samom ulazu u vrt Palazze Mora i primila sam puno lijepih riječi pohvala – rekla je Kostanjević.

Izložba ostaje postavljena do kraja studenog ove godine nakon čega će skulptura akademske kiparice Tatjane Kostanjević svoj trajni dom pronaći u Lipiku.

- Zahvaljujem Požeško-slavonskoj županiji na potpori, Gradu Lipiku, kao i ostalim gradovima naše županije te Udruzi gradova u Republici Hrvatskoj. Na bijenalnoj izložbi izlažem uz potporu Požeško- slavonske županije i zahvalna sam što je moj rad prepoznat, kako kod kuće tako i u svijetu – zaključuje.