Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

U Multikulturalnom centru u Lipiku otvorena izložba posvećena Lipičanki Štefaniji Papailiopulos

U Multikulturalnom centru u Lipiku otvorena izložba posvećena Lipičanki Štefaniji Papailiopulos

U Multikulturalnom centru u Lipiku otvorena je izložba "Put humanosti" posvećena Štefaniji Papailiopulos, zvanoj sestra Ana, koja je svojim predanim, požrtvovnim, profesionalnim i iznimno empatičnim radom, ostavila dubok trag u hrvatskom sestrinstvu i zdravstvu općenito, posebice u ruralnim zajednicama diljem Hrvatske.

Izložba otvorena u sklopu programa obilježavanja Svjetskoga dana Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca i Tjedna Crvenoga križa u Republici Hrvatskoj, okupila je brojne uzvanike među kojima su bili i Dragan Jelić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije (SAFU), ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević te Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonske županice Antonije Jozić.

Gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana ovom prigodom istaknuo je kako znatan dio Lipičana nije bio upoznat s činjenicom da je njihova sugrađanka putem humanosti dala tako veliki obol hrvatskom sestrinstvu i zdravstvu, ističući se svojim predanim radom. Izrazio je duboku zahvalnost svima koji su aktivno sudjelovali u bogatom cjelodnevnom programu, naglašavajući iznimnu važnost uloge Crvenog križa.

- Kada smo krajem prošle godine otvorili ovu izložbu u Zagrebu, shvatili smo da je to bila prva i u to vrijeme jedina, izložba posvećena medicinskim sestrama u Republici Hrvatskoj. Osjećali smo se iznimno počašćeno, ali i ponosno. Odlučili smo proširiti njezin doseg i u Lipiku. Zašto baš Lipik, pitali su se mnogi? – Zato što je Lipik oduvijek bio avangarda, ispred svog vremena - rekla je Marina Pinjagić Telak, idejna začetnica i organizatorica izložbe.

Foto: Lipički Compas