Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Požeško-slavonskoj županiji odobreno preko 840 tisuća eura za projekte energetske obnove dviju zgrada

Požeško-slavonskoj županiji odobreno preko 840 tisuća eura za projekte energetske obnove  dviju zgrada

Putem Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Energetska obnova zgrada javnog sektora“, Požeško-slavonskoj županiji odobrena su značajna sredstva za sufinanciranje projekata energetske obnove zgrada Područne škole Prekopakra i Coworking centra Panora, u ukupnom iznosu 844.999,79 eura.

Projektom energetske obnove zgrade Područne škole Prekopakra predviđene su građevinske, strojarske i elektrotehničke mjere kojima će se obnoviti vanjska ovojnica i krovište zgrade, ugraditi dizalica topline zrak/voda, ugraditi fotonaponska elektrana te zamijeniti unutarnja rasvjeta. Samim time, dugoročno će se postići smanjenje troškova, a tako ostvarena ušteda preusmjeriti u druge segmente razvoja obrazovanja na području Požeško-slavonske županije.

-  Kada govorimo o ulaganjima u obrazovne ustanove često ističem da su potrebe velike i da ulaganjima pristupamo prema prioritetima. Vođeni time pripremili smo projekt energetske obnove zgrade Područne škole Prekopakra, a koji je naposljetku i odobren za sufinanciranje od strane Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Kroz isti poziv odobrena su nam sredstva i za energetsku obnovu zgrade Coworking centra Panora u Požegi na kojoj također postoje velike potrebe. Nažalost, s radovima nismo mogli krenuti prije nego nam je stigla ova odluka, a s obzirom na to da je prostor tek nedavno otvoren pred nama je sada reorganizacijski izazov nasuprot kojemu su iznimni pozitivni učinci, kako u vidu zaštite okoliša, tako i dugoročnog smanjenja troškova - rekla je županica Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić.

Realizacijom planiranog pothvata koji obuhvaća povećanje toplinske zaštite, zamjenu vanjske stolarije, izvedbu sustava za zaštitu od sunca i postavljanje fotonaponskih modula za proizvodnju električne energije, zgrada Coworking centra Panora prijeći će u A energetski razred.

Sredstva za sufinanciranje navedenih projekata planirana su u Državnom proračunu, a ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru spomenutog poziva osiguran je iz Mehanizma za oporavak i otpornost.