Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Na brdu Sokolovac održan „Sat istine“

Na brdu Sokolovac održan „Sat istine“

Projekt Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije „Sat istine“ koji traje već petnaest godina i kojemu je glavni cilj upoznati učenike s obranom i stvaranjem Republike Hrvatske, članovi udruge proveli su i ove godine. 

Tako je na legendarnoj točki obrane Požege, brdu Sokolovac, održano terensko izdanje „Sata istine“ za učenike osmih razreda osnovnih škola Grada Požege, a uz učenike, predavanju su prisustvovali i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti u Gradu Požegi Maja Petrović te izaslanik ministra hrvatskih branitelja Miroslav Bagarić.

- Petnaest godina je iza nas i početka projekta, projekt ide dalje te zahvaljujem Gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji na podršci. Nažalost ovaj projekt ostao je jedini u Hrvatskoj kao primjer provođenja kroz terensku nastavu. Ovdje na Sokolovcu nastavu će proći svi učenici osmih razreda triju gradskih osnovnih škola, a ostale škole na području županije već su provele Sat istine - istaknuo je umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, predsjednik UDVDR-a Požeško-slavonske županije.

Predavanje već petnaest godina provodi bojnik u miru Mario Kalan, koji je pripremio i pilot projekt za druge županijske sredine pa i odradio nekoliko godina provođenja projekta u srednjim školama.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić istaknula je važnost ovog projekta i važnost toga da se učenici upoznaju sa prošlošću.

- Narod koji ne zna svoju prošlost, nema svoju budućnost. Upravo iz tog razloga, a vezano uz  događanja koja su bila prije više od trideset godina, važno je da i vi kao djeca, koja u to vrijeme još niste bili niti rođeni, spoznate istinu o onome što se devedesetih godina prošloga stoljeća događalo u Hrvatskoj i koje su okolnosti dovele do toga da danas imamo suverenu i neovisnu Republiku Hrvatsku – rekla je Jozić, zahvalivši hrvatskim braniteljima na svemu što čine i danas provodeći Sat istine te čuvajući istinu o Domovinskom ratu.

Foto: pozeska-kronika.hr