Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Prijem za predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata: „Ovime dokazujete da nismo ostavljeni sami sebi“

Prijem za predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata: „Ovime dokazujete da nismo ostavljeni sami sebi“

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić zajedno sa zamjenikom Ferdinandom Trohom, održala je prijem i radni sastanak s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Požeško-slavonske županije.

Uputivši dobrodošlicu i pozdrave nazočnim hrvatskim braniteljima i predstavnicima udruga, županica je istaknula kako je prijem organiziran u prigodi obilježavanja dva značajna datuma, 28. svibnja – Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske te 30. svibnja, Dana državnosti.

- Kao pripadnicima toga vremena čestitam vam današnji dan i naravno čestitam vam Dan državnosti koji ćemo zajednički obilježiti polaganjem vijenaca kada je i Tijelovo pa vjerujem da ćemo se na svetim misama i procesijama prisjetiti svih onih čija su djela dovela do toga da mi danas baštinimo suverenu, samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Državu koja je jedna od zvjezdica na europskom nebu, članica Europske unije, sa svim onim postignućima koja su protekla tri desetljeća ostvarena i sigurna sam da bi svi branitelji koji danas više nisu s nama, bili na to ponosni – rekla je Jozić.

Zahvalila je braniteljima na svemu učinjenom za vrijeme Domovinskoga rata, kao i u današnjem vremenu kada svojim aktivnostima promiču istinu o Domovinskom ratu i obogaćuju društvo. Također, podsjetila je na projekt uređenja Spomen područja logora Bučje za koji je Požeško-slavonska županija osigurala sredstva, a za koji je u tijeku izrada glavnog projekta, nakon čega slijedi ishođenje građevinske dozvole.

- Od srca vam svima hvala na djelima koja ste učinili devedesetih godina prošloga stoljeća. To je vrijeme ponosa i slave kojega često ističemo, vrijeme koje hrvatski narod mora zauvijek pamtiti i slaviti. U ime svih žitelja Požeško-slavonske županije upućujem vam iskrenu i skrušenu zahvalu za sve ono što je učinjeno. Ovo nam je prilika da međusobno razgovaramo, otvorimo teme koje želimo otvoriti i ponizno se nadam da je Požeško-slavonska županija ruka suradnje svim našim braniteljskim udrugama. Ponovit ću ono što sam rekla kada smo dodjeljivali ugovore za 2024. godinu, sigurna sam da će 2025. godina biti izdašnija, troškovi su porasli i mi kao županija trebamo izdvojiti više sredstava za sve vaše projekte i aktivnosti, njih je uistinu jako puno i na tim aktivnostima u ovom današnjem vremenu vam također hvala – rekla je Jozić.

Na prijemu u Požeško-slavonskoj županiji, uvedenom prije dvije godine, voditelj Koordinacije voditelj udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i Grada Požege, Tomica Galović, istaknuo je kako je Dan državnosti posebno emotivan dan za sve hrvatske branitelje.

- Svi mi ovdje dobro znamo što je nama 1991. godine značio 30. svibnja. Hvala vam na dosadašnjoj potpori koju pružate braniteljskim udrugama. Naravno, uvijek se može bolje, ali u granicama mogućeg, hvala vam što pratite naš rad i hvala svim ovim dragim ljudima koji vode udruge iz svoje dobrote zato što cijene Domovinski rat i branitelje – rekao je Galović.

Ispred Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika obratio se predsjednik Miroslav Ivančić uz zahvalu na uvedenom uredovnom danu županijskog Ureda za branitelje u Pakracu, kako je istaknuo na primjeru, time je hrvatskim braniteljima sa zapadnog dijela županije omogućeno lakše rješavanje problema.

- Ovo je jedna velika stvar koju radite treću godinu i tako treba nastaviti. Kada nam je teško i mislimo da smo umorni i ne možemo više, ostavit ćemo sve, ipak smo mi volonteri, bolesti su tu, onda nam da još malo nade jer ovim dokazujete da nismo ostavljeni sami sebi, da se skrbite i borite za branitelje. Branitelji su ti koji su devedesetih godina na svojim plećima i svojim zdravljem doprinijeli tome da danas možemo biti tu. Posebno mi je drago da s veseljem možemo slaviti Dan državnosti i sve praznike koje su za vrijeme pokojnog predsjednika Tuđmana upriličeni i pomalo se to vraća na svoje. Hvala vam i na dodijeljenim sredstvima za rad udruga, nadam se da ćemo mi opravdati sredstva i da ćemo svojim aktivnostima doprinijeti promicanju imena županije i svih naših gradova – rekao je predsjednik ŽZU HVIDR-a Požeško-slavonska, Stipan Grgić.