Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Dodjela nagrada u okviru natječaja „Kreativni i neovisni“

Dodjela nagrada u okviru natječaja „Kreativni i neovisni“

U okviru natječaja „Kreativni i neovisni“ koji Požeško-slavonska županija i Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije provode već jedanaestu godinu, u Coworking centru Panora održano je proglašenje i dodjela nagrada najuspješnijim učenicima.  

Natječaj je bio otvoren od 16. prosinca 2023. do 25. travnja 2024. godine povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, a ove godine sudjelovalo je devet osnovnih i četiri srednje škole s područja županije.

- Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije je, u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Požeško-slavonskom županijom, uspio osigurati financijska sredstva kroz projekt „Zdravo biram i nisam sam“ kako bismo proveli ovaj jedinstveni natječaj u Hrvatskoj koji traje više od desetljeća. Cilj je da učenici pokažu znanje i stav prema sredstvima ovisnosti, pušenju, alkoholu, internetu, društvenim mrežama, kocki i drogama, da se pozitivno dokažu te istaknu svoje sposobnosti, istaknu zdrave stavove i životne odabire – rekao je Mato Matijević, ravnatelja Zavoda za Javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

Ove godine u natječaju je sudjelovalo 84 učenika s 50 radova, a županijsko povjerenstvo izvršilo je odabir najboljih radova te nagradilo 55 učenika s prva tri mjesta, dok je 29 učenika nagrađeno prigodnom nagradom za sudjelovanje.

Novčana sredstva u iznosu 1650 eura za nagrađene učenike osigurao je Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, dok je Požeško-slavonska županija osigurala nagradna sredstva za sve škole koje su sudjelovale u natječaju.

- Čestitam vam na kreativnosti koju ste pokazali i hvala mentorima što su vas prepoznali i usmjerili. Mladenaštvo je lijepo i izazovno i mladi uvijek traže više. Mladi su nositelji razvoja, bez mladih nema prosperiteta, ali na tom putu vrebaju opasnosti. Ovisnosti su pošast današnjice i svjedočimo kako se javljaju nove ovisnosti i opasnosti te mi je drago da osnovne škole i srednje škole prepoznaju važnost ovog projekta. Čestitam i Zavodu što su prepoznali trenutak koji je za mlade ozbiljan i vjerujem da će ove nagrade biti poticaj da ustrajete i izaberete zdrave načine života - rekao je zamjenik požeško-slavonske županice, Ferdinand Troha.